2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Barnamedve költözött a pécsi állatkertbe


2016. október 22.
szerző: SH/MTI

Fotók: Sóki Tamás, MTI
Fotók: Sóki Tamás, MTI

Csütörtöktől láthatja a nagyközönség a pécsi állatkert legújabb lakóját: a 140 kilogramm súlyú, felegyenesedve két méter magas hím barnamedve Bulgáriából érkezett az intézménybe – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata.

Közleményük szerint a szófiai állatkertből érkezett hatéves példány az egyetlen barnamedve a Dunántúlon; az állat csereszerződés keretében került Pécsre. Az állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott a barnamedvéért. A Magyarországon fokozottan védett faj beszerzése hosszadalmas volt, az engedélyeztetési eljárás hónapokat vett igénybe – idézte az írásos összegzés Siptár Dávidot, az intézmény szolgáltatási vezetőjét.

A szakember hozzátette: bár a medve kapott nevet Bulgáriában, az állatkert örömmel fogadja az átkeresztelési ötleteket, pályázatot írnak ki és a kifutónál elhelyezett ötletládában is várják majd a látogatók javaslatait. Siptár Dávid kitért arra is, hogy a pécsi állatkert barnamedve-kifutóját 4,5 méter magas 5 milliméter pálcavastagságú kerítés határolja a tetején 1 méter 45 fokos szögben elhelyezett magasítással, amely mellé felszereltek egy kétkörös szünetmentes táppal ellátott villanypásztor-rendszert is. A biztonság tekintetében az állatkert túlteljesítette a jogszabályi feltételeket – közölte a szakember.

Az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított – május végén átadott – intézményben az állatok mintegy 40 százaléka új, a régi állatkertben nem volt megtalálható. A létesítményben több mint 250 állatfaj több mint ezer egyede tekinthető meg. Köztük pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség. A közlemény az intézmény tervei között említette a meglévő állomány bővítését, valamint további új bemutatóhelyek kialakítását.

Barna medve érkezett a pécsi állatkertbe