2020. június 6, szombat

Bejelentették a gazdasági akcióterv második ütemét


Gazdaság - 2020. április 6.
szerző: SH

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán

A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be, amelyet hétfőn indít a kabinet. A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány, mivel a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt el kell térni a 2020-as költségvetéstől.

A kormány 450 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Mint ismertette, az intézkedés a munkahelyteremtést szolgálja a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben.

Emellett 2000 milliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, így a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

A miniszterelnök ismertette azt is: a kormány négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Mint Orbán Viktor fogalmazott, a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

A kormány a munkahelyek megőrzése érdekében, rövidített munkavégzés esetén átvállalja a bérköltségek egy részét – ismertette.

Az intézkedések részletes szabályai a nap során fognak megjelenni.