1996. május 22, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Bejutott Magarországra a bujkáló macedón ex-kormányfő


Itthon - 2018. november 14.
szerző: SH

gurevsk

A macedón hatóságok is megerősítették, amit Nikola Gruevszki közösségi oldalán jelentett be, hogy Magyarországon tartózkodik.

A volt macedón kormányfő – aki ellen elfogatóparancs van érvényben – saját bevallása szerint menekülti státuszért folyamodott hazánkban.

A kérdés az, hogy nemzetközi elfogatóparancs mellett, bevont útlevele ellenére miként jutott be a határon, miért nincs egy szomszédos, biztonságos országban vagy épp a szerbiai tranzitzónában, és miért nem toloncolják ki.

A Financial Times kérdésére Szijjártó Péter külügyminizter elmondta, hogy még nem kereste meg egyetlen állam külügyminisztere sem annak kapcsán, hogy  Gruevszki Magyarországon húzta meg magát. A sajtótájékoztatóján csak annyit közölt, hogy nincs joga vagy felhatalmazása arra, hogy egy folyamatban lévő menekültügyi eljárásról információt adjon, de ha lezárult majd válaszol – mint ahogy biztos az eljárás alanya is.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia első embere, bizalmas kapcsolatot ápolt Orbán Viktorral, aki még ősszel is kampányolt pártja mellett. Összekötötte őket a menekültek és Brüsszel elleni gyűlöletkapmány tematikájának kidolgozója, Arthur Finkelstein tanácsadó személye is.