2020. július 13, hétfő

Belvárosi közelségbe kerül a komoly hagyományokkal bíró Vince nap


Régió - 2020. január 15.
szerző: SH

borospince

A város által is felkarolt Vince nap belvárosi állomásán a helyi borászatokat és azt a hagyományt mutatják be, melynek mély siklósi gyökerei vannak. A január 22-i programsorozat az advent alkalmával is bizonyított összefogással kerül közelebb a siklósiakhoz.

A Vince nap országszerte a borászok, szőlészek jeles alkalma. Ekkor mutatják be boraikat, és a népi hiedelmek kapcsán következtetnek a következő termésre.

Minden olyan rendezvény mellé támogatóan áll a város, melynek hagyománya van – mondta Mojzes Tamás. Egyebek mellett ennek a törekvésnek első mérföldköve az a január végén megrendezésre kerülő kulturális kerekasztal, mely a helyzetelemzés mellett egy új kulturális stratégia kidolgozását is napirendjére tűzte. Meghatározzák, hogy milyen és mely rendezvényeknek van létjogosultságuk a városban, melyek kapnak helyet Siklós éves programnaptárjában.

Az idei első eseményre, a Vince napra mutatva az alpolgármester kiemelte, fontosnak tartják visszavezetését a kulturális élet vérkeringésébe. Az adventi hétvégékkel kapcsolatban egyértelművé vált, hogy a Posta parkban tartott rendezvényekre van igény, népszerűek, így a január 22-én megrendezésre kerülő rendezvénysorozatnak is fontos állomását képezi.

Balázsné Kréth Ibolya, a város elképzeléseit operatív munkában segítő Siklósi Turisztikai Egyesület részéről jelezte: a Vince napi programok a turisták számára már szombaton kezdődnek. Január 18-án a Villány-Siklósi Borút Egyesület szervezésében reggel Hordós, napközben 4 Dűlőjáró, este pedig Vacsorázó Vince programok várják a villányi borvidékre látogatókat. Ebben olyan siklósi pincészetek is képviseltetik magukat, mint a Joó Pince, a Gergen Birtok, Kalmár Pince, Vineas Aborozó, Bíbor Birtok vagy Riczu Tamás Borászata.

Vince január 22-én – szerdán – lesz, melyet a település napján ünnepel: délelőtt 10 órakor Máriagyűdön, a Heren völgyi, Tűzoltó laktanyával szemben lévő keresztnél ökumenikus vesszőszentelés, melyen helyi borászok mellett a Tenkes Hegyközség is részt vesz, a szertartást a máriagyűdi és siklósi plébános valamint a református lelkész vezeti le, valamint Riegl Gábor polgármester mond ünnepi beszédet és a Tenkes Vegyeskar ad elő bordalokat. Jelen lesz a huszár bandérium, a Siklósi Gasztro- és Borbarátnők pedig forralt borral és pogácsával várják a megjelenteket. A szervezett programok után veszi kezdetét a pincejárás, mely alkalmával a kora délutáni órákig Bender Attila bormúzeuma is megtekinthető.

Délután a belvárosba költözik a Vince napi hangulat – mondta az egyesület titkára. Mint kiemelte, ezzel azt az üzenetet továbbítják, hogy Siklós is egy borvidék része, ahol fontosak a borhoz kötődő hagyományok. A korábban főleg szőlősgazdák között zajló esemény a Posta parkban kapott helyet, ahol a turisztikai egyesület szervezi meg a hagyományteremtő szándékkal életre keltett, bordalok és tánc mellett borkóstolókat is felsorakoztató Belvárosi Vince napot. A 16 órakor kezdődő programok fővédnöke Nagy Csaba országgyűlési képviselő, aki Riegl Gábor polgármesterrel és dr. Őri Lászlóval, a megyei önkormányzat elnökével 17 órától tartja megnyitó beszédét.