2020. február 26, szerda

Benzinár és jó hír: ennyire egyszerű lenne?


Gazdaság - 2015. április 18.
szerző: KT

arabolaj

A benzin ára ősszel zuhant meg, 110 dolláros hordónkénti árról 50 alá. Sok találgatás és összeesküvés-elmélet látott már napvilágot, de az ok minden felvetésnél egyszerűbb – korszakváltás elleni küzdelemben és a kereslet-kínálat kiegyenlítésében keresendő.

Szaúd-Arábia olajminisztere, a 79 éves Ali al-Naimi mintegy hat évtizede van a szakmában. A Bloomberg elemzése rámutat: 1998-ban az ázsiai valutaválság és a 2008-as gazdasági válság idejében igenis komoly intézkedéseket tett a termelés visszafogásával, hogy ne zuhanjon tovább az olaj ára. Most viszont nem. Sőt, 12 állam erre vonatkozó javaslatát utasította vissza.

Az ok – mint Ali al-Naimi két éve, egy washingtoni konferencián kifejtette – végtelenül egyszerű. Az olajminisztert sokkal jobban foglalkoztatja hazája, Szaúd-Arábia sorsa, mint az olajár ingadozása. Nem csinál mást, mint az olajkorszak végét próbálja késleltetni azzal, hogy a kitermelt olajat még ha olcsóbban is, de eladja, fenntartva a keresletet. Igyekszik kitolni azt a 2025-ös dátumot, amire egy éve még az elemzők datálták az olaj keresletének és kínálatának az kiegyenlítődését.

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a következő évtized a világ államainak támogató igyekezete ellenére nem a zöldenergia jegyében telik, viszont a benzin olcsó marad.