2020. június 2, kedd

Bienerth Gusztáv: Siklóson van mire építkezni


Helyi hírek - 2017. június 23.
szerző: SH

bienerth-delegacio

Először járt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke hivatalos minőségében Siklóson. Bienerth Gusztáv csütörtök délután tett látogatása során a siklósi úszók edzése mellett fürdőt és egy sportmedence lehetséges helyét tekintette meg.

Siklóson az úszósportnak van múltja, van jelene és bízom benne, hogy van jövője – mondta Mojzes Tamás. A delegációt fogadó képviselő ismertette: a város azon nemes ügy mellé állt, hogy Siklóson egy versenymedence létesüljön.

Városi szinten évi 10 millió forintot fordítunk a város költségvetéséből sportcélokra – emlékeztetett. Mint rámutatott, a helyi sport érdekét számos területen szolgálja a kezdeményezés, melynek köszönhetően a meglévő 33 méteres medence közelébe egy 50 méteres versenymedence is épülhet, és melynek lehetőségeit a MÚSZ segítségét is figyelembe véve vizsgálja a város vezetése.

Azért fogunk dolgozni, hogy növekedjen a vízfelület és a város, a turisták közössége mellett a sportolók és a versenyzők is minél nagyobb létszámban legyenek kiszolgálva - mondta Bienerth Gusztáv. A MÚSZ elnöke hozzátette: a város vezetőivel és a klubbal azt fogják megvizsgálni, hogyan, mennyiért és miként hasznosítva lehet a vízfelületet és a lehetőségeket növelni Siklóson. Van mire építkezni, és e tekintetben a Magyar Úszó Szövetség partnere lesz a siklósi kezdeményezéseknek, hogy minél előbb valósuljon meg az, ami a városban optimális és fenntartható – fogalmazott.

Bienerth Gusztáv siklósi tapasztalatait a kezdeményezés, tenni akarás és az elért eredmények méltatásával összegezte.

Látogatása során kitért arra is, hogy a kormány napokon belül dönteni fog a Modern városok program keretében egy pécsi élményfürdő, uszoda és kézilabdacsarnok építésének finanszírozásáról, mely beruházás két – egy külső és egy belső – 50 és egy 25 méteres medencét is magába foglal.

 

Aláírták a nyertes pályázatot

Az állami források tekintetében – amelyek a MÚSZ-on keresztül állnak rendelkezésre – a szövetség és a helyi egyesület is a lehető legnagyobb mértékű kihasználtságra törekszik – mondta Bienerth Gusztáv. A szövetség elnöke siklósi látogatása alkalmával írta alá azt a nyertes pályázati szerződést, aminek köszönhetően a siklósi úszószakosztály beremendi edzőtábora és ingyenes úszásoktatási programja valósulhat meg.

Katona Csaba, a Siklós Se Úszó Szakosztályának vezetője a több mint fél évszázados múlttal rendelkező szakosztály tevékenységével kapcsolatban rámutatott: valamennyi versenyzőjük MÚSZ tagsággal rendelkezik, illetve a szövetség versenyein is részt vesznek. Szintén aktív szereplő az egyesület a pályázatok tekintetében, melyek közül ez utóbbi is kedvező elbírálásban részesült.

A felzárkóztatási program keretében olyan tagszervezetek pályázhattak, akik a MÚSZ-tól még nem kaptak támogatást – ismertette. Az egyszeri 500 ezer forintos támogatás célja az egészségmegőrzésen túl az is, hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni. Ezt a pályázatot író szakosztály egy nyolcnapos, teljes ellátást biztosító beremendi edzőtáborban fogja felhasználni, amin a helyi gyermekek ingyen vehetnek részt.

 

Korábban a turizmus volt a cél

A város 2007-ben kezdett a termál program megvalósításába, mely kapcsán 2010-ben felépült a Thermal Spa Siklós – emlékezett vissza Balázsné Kréth Ibolya. A polgármesterei kabinet vezetője rámutatott, az 50 méteres medencét 33 méteresre is váltó beruházásnak kifejezetten turisztikai célzata volt. A fejlesztésre, mely kapcsán ismét sportmedence kerülhet a városba, több sportág képviselői is bizakodva tekintenek.

A kabinetvezető a források mellett azt is említette, hogy egyebek mellett a szabadtéri vagy fedett medence kérdésében is dönteni kell. Kitért rá, hogy a kulturális, idegenforgalmi és sportcélú fejlesztésekben is elkötelezett város valamennyi szegmense szoros összefüggésben áll egymással.

 

Sásdon és Szentlőrincen is lesz uszoda

A kormány programjával kapcsolatban Nagy Csaba közölte, a nemrég újjáélesztett kezdeményezés révén további 25 tanuszoda épül az országban. A Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke Sásdra mutatva ismertette, már a medence alapozásánál tartanak, és épp a napokban döntöttek egy szentlőrinci komplexum felhúzásáról is.

Az évekkel korábban már eldöntött ám meg nem valósult vajszlói uszoda kapcsán jelezte, most azzal küzdenek, hogy a hiányzó és a beruházásnak gátat szabó szennyvízcsatorna-hálózat is elkészüljön.

bienerthgusztav-siklos-kacsur-tamas