9006. március 24, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Böjtmás havában is érdemes lesz a bazilikába látogatni


2018. február 21.
szerző: SH

mariagyud-fent-havazas

Nagyszabású passiójáték mellett egy több éves hagyomány előtt is tiszteleg a máriagyűdi bazilika márciusban, amikor P. Tímár Sándor Asztrik OFM, volt csíksomlyói, most kaplonyi házfőnököt is vendégül látja.

Nagyböjt péntekjein 16:15-től keresztutat végeznek, majd a szentmisében és a Szent Kereszt-ereklye köszöntésére kerül sor. A szokott feltételek mellett teljes búcsú nyerhető.

Több éves hagyomány már, hogy nagyböjt idején ferences lelki atya vezetésével készül Máriagyűd a legnagyobb ünnepünkre, a húsvétra. Ebben az esztendőben P. Tímár Sándor Asztrik OFM, volt csíksomlyói, most kaplonyi házfőnök látogat el a bazilikába, hogy imádságával, gondolataival megerősítsen bennünket Krisztus-követésünkben. Március 16-18. között újra megelevenedik az ódon klastromban a ferences lelkiség, a sokoldalú szerzetes által vezetett nagyböjti lelkigyakorlat során.

Március 23-án, Fájdalmas Anya péntekén a régi hagyomány szerint, a keresztutat 15 órakor tartják a Kálvárián. A szentmise közvetlen a keresztút után lesz a Bazilikában.

Március 25-e, virágvasárnap az úr szenvedésének vasárnapja. Szentmisét 8 órakor mondanak, az ünnepi szentmise barkaszenteléssel és körmenettel 10 órakor kezdődik. A szentmisében eléneklik a virágvasárnapi passiót. 15 órakor a máriagyűdi egyházközség és barátaik élő passiójátékában gyönyörködhetünk, megcsodálva a korabeli ruhákban fellépő, több mint 60 amatőr színjátszó előadását.

Március 29-én, nagycsütörtökön reggel 8 órakor sötét zsolozsmát imádkoznak. Az utolsó vacsora emlékmiséje 18 órakor kezdődik, majd 19 órától közös vacsorára hívják a jelenlévőket. 19:30-tól virrasztás kezdődik az olajfák hegyén imádkozó Krisztussal.

Március 30-án, nagypénteken reggel nyolc órakor sötét zsolozsmát imádkoznak. A nagypénteki szertartás a 15 órai keresztúttal kezdődik, ehhez közvetlenül kapcsolódik Jézus szenvedésének ünnepe a nagypénteki passióval, a nagy könyörgéssel a világért, a hódolattal a Szent Kereszt előtt és az áldoztatással. Ezen a napon szigorú böjt van.

Március 31-én, nagyszombaton reggel nyolc órától sötét zsolozsmát imádkoznak. A vigília-szertartás 18 órakor tűzszenteléssel veszi kezdetét, majd a húsvéti örömének köszönti a húsvéti gyertyában Krisztust, a fényt, a virrasztó olvasmányrendet követi a keresztvíz megáldása, az ünnepi szentmise, végül a feltámadási körmenet. Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn a szentmisék ünnepi rend szerint 8 és 10 órakor kezdődnek.