2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Borászat – jó cégér a villányi név


2017. november 26.
szerző: SH

villanyiborospohar

Az eredetvédelem hatékony eszköz a hozzáadott érték növelésére és az értékesítési lehetőségek javítására – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára Palkonyán, a Franc & Franc Konferencián.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett konferenciával egybekötött kóstolónap a Villányi borvidék egyik legrangosabb szakmai eseménye. Az idei rendezvény középpontjában a hazai borpiac bemutatása mellett továbbra is a Villányi Franc állt.

A szaktárca helyettes államtitkára előadásában kiemelte, hogy az FM által gondozott Eredetvédelmi Program célja az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők számának növelése, valamint a már oltalom alatt állókban rejlő lehetőségek jobb kihasználása. Gál Péter kitért arra is, hogy egy földrajzi név és egy borstílus összekapcsolásaként megjelenő borrégió eredetvédelmi rendszere akkor működik jól, ha a termelőknek olyan menüt biztosít, amelyből az érintettek minden termékük esetében kiválaszthatják az ideális földrajzi árujelzőt.

A Pannon Borrégió kapcsán a helyettes államtitkár elmondta, hogy Pannon, Pécs, Szekszárd, Tolna, Villány, Dunántúl régiójával hat földrajzi árujelzője van a területnek. Kitért arra is, hogy a Villányi borvidék esetében egy jól működő eredetvédelmi rendszert alakítottak ki a helyi termelők. Ennek köszönhetően azoknál a boroknál, amelyeknél a borász használja a Villány nevet, mintegy 23-29 százalékkal magasabb árat mutatnak a statisztikák. A Villányi prémium boroknál ez az érték 82-86 százalék.

Gál Péter arra is emlékeztette a résztvevőket, hogy az eredetvédelem egy ország agrárgazdaságában és kultúrájában a legfontosabb, hagyományokban gazdag értékeket jeleníti meg, melyek megőrzése, mindannyiunk közös érdeke.