2020. november 23, hétfő

Brüsszel szerint kérdéseket vet fel az orosz vakcina behozatala


Nagyvilág - 2020. november 20.
szerző: SH

sputnik-v

Brüsszel szerint az orosz Sputnik vakcina Magyarországra való behozatala és felhasználása biztonsági aggályokat vet fel és ronthatja az oltások iránti bizalmat – írta a Reuters.

Oroszország korábban kijelentette, hogy célja a Sputnik V vakcina előállítása Kína és India mellett Magyarországon és más, erre hajlandó uniós országban. A készítményt kipróbálhatják Brazíliában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Arab Emírségekben is.

Orbán Viktor közölte: számos vakcina behozataláról zajlik tárgyalás, köztük a Sputnik V-ről is. Ha valahol hamarabb készül el, akkor célszerű, hogy Magyarország onnan is rendeljen – fogalmazott, megjegyezve, valószínűleg elég lesz a lekötött 12 millió darab. A miniszterelnök úgy látja, Soros György akarja eldönteni, hogy melyik a jó oltóanyag.

A jogszabályok szerint a vakcinát addig nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az Európai Gyógyszerügynökség jóvá nem hagyta. Erre az oroszok válasza annyi volt, hogy készek megosztani a vizsgálati jegyzőkönyveket, ám azokat nem küldték el.

Ha az állampolgárok elkezdik megkérdőjelezni az oltóanyag biztonságosságát, akkor később egy jobb oltóanyaggal sokkal nehezebb lesz beoltani a tömegeket. A kérdés tehát az, hogy egy tagállam valóban beadatna-e a polgárainak egy be nem vizsgált készítményt – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Az orosz vakcina mellett a Moderna MRNA.O és a Pfizer PFE.N amerikai cégek által kifejlesztett oltóanyagok több tesztalanyon valamivel jobb eredményeket mutattak, mint az orosz vakcina, amivel kapcsolatban az oroszok a múlt héten azt állították, 92 százalékos hatékonysággal véd a koronavírussal szemben.