8902. március 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Búcsúra és a terménybetakarítás ünnepére készül Máriagyűd


2018. szeptember 4.
szerző: SH

mariagyud-templom

Terménybetakarítás ünnepe, a Fájdalmas Anya búcsúja és a Kisboldogasszony főbúcsújára észül szeptemberben a Máriagyűdi Bazilika.

Szeptember második hetének végén tartják a Kisboldogasszony főbúcsú, a Boldogságos Szűz Mária születésének ünnepét. A szombati szentmise 10 órakor veszi kezdetét, melyhez csatlakoznak a Petriventei és Zalabéri zarándokok is. A vigília 19 órakor magyar nyelvű szentmisével és német énekekkel veszi kezdetét, a mözsi templom kórus közreműködésével. 20 órakor körmenet a Fájdalmas Anyához, 21 és 22 órakor szentóra, 23 órakor gyertyás keresztút, éjfélkor pedig szentmise lesz az elhunyt zarándokokért.

Szeptember 9-én, vasárnap reggel 8-kor plébániai szentmise lesz, 9-kor a nagyárpádi híveknek főtisztelendő Dohány Zoltán plébános úr mutat be magyar nyelvű szentmisét. A 10 órakor kezdődő német nyelvű szentmise celebránsa, főtisztelendő dr. Tamás Roland szajki plébános úr. 11-kor rózsafüzér-körmenetet tartanak, németül. 14 órakor litániával vesznek búcsút a zarándokoktól.

Szűz Mária szent nevének és Fájdalmas Anya ünnepének napos napján, szeptember 12-én és 15-én 19 órakor mondanak szentmisét.

Szeptember 16-án tartják a Fájdalmas Anya-búcsút, az idősek és betegek zarándoklatát, a szentmise 10 órakor veszi kezdetét, ahol a betegek szentségét szolgáltatják ki. 11 órakor rózsafüzér-körmenet lesz, 14 órakor litánia, a kegytárgyak megáldása és a búcsúsok búcsúztatása következik.

Szeptember 23-án Terménybetakarítási hálaadásra hívják a gazdákat, hegyközségeket, termelőket és kerttulajdonosokat. Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a megáldásra hozott terményeket ünnepi körmenetben helyezik a Szűzanya és az Úr Krisztus lába elé. A körmenethez húsz perccel a szentmise előtt kezdődik a gyülekező a téren lévő Mária szobornál. A szentmisén vendégek lesznek a XXII. Európai Bordalfesztivál résztvevői. Az idei évben egy Olasz Férfikar s tiszteletét teszi Máriagyűdön, aki a szentmise után koncertet ad.