2019. június 16, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Csak tegnap nyolc szabadtéri tűzhöz mentek


Régió - 2019. február 27.
szerző: SH/OKF

tuz-tuzoltokocsi

Az időjárás múlt heti enyhülését követően Baranya megyében megnőtt a szabadtéri tüzek miatti tűzoltói beavatkozások száma. Kedden nyolc esetben vonultak a megye tűzoltói, az elmúlt másfél hetet tekintve harminchárom ilyen tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A Siklósiak szirénája kétszer szólalt meg.

Egyházasharasztiban egy régi, használaton kívüli gabonatároló telephelyén területtisztítást végeztek, és a levágott bokrokat összehordták, meggyújtották. A feltámadó szél belekapott a lángokba, azokat az égetést végző már eloltani nem tudta, ráadásul a tűz belekapott az udvaron összehordott szemétrakásba is. A siklósi és a mohácsi tűzoltók két sugárral avatkoztak. A szemétrakás eloltásához erőgépre is szükség volt.

Vokány külterületén egy birkalegelőnek használt területen – amelyen bokrok, és fák is voltak – keletkezett tűz. A szél miatt ez továbbterjedt, és egy régi bakterházat veszélyeztetett. a pécsi és siklósi tűzoltók ezt a veszélyt egy sugárral megszüntették, és ezen a részen a tüzet sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. A terület másik oldalán közel két kilométer hosszan égett tűz, amit a tűzoltók szintén sugárral és kéziszerszámokkal fékeztek meg. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsen egy sportlétesítmény előtt papírt égettek. A tűzoltók kiérkezéséig a helyszínen tartózkodóknak sikerült a tüzet eloltani, a tűzoltók az utómunkálatokat látták el. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Bakonyán egy felelőtlenül eldobott cigarettacsikk gyújtotta meg az ingatlan végénél lévő száraz aljnövényzetet. A tűz az erős széltől továbbterjedt, majd a kerítésen kívüli bozótost is begyújtotta hozzávetőlegesen kétszáz négyzetméteren. A pécsi tűzoltók – a kiérkezés előtt a tulajdonos, és a szomszédok által eloltott területen túl – a még égő részeket egy sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. A tűz a szomszédos ingatlanokat nem érintette, személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Pécsen negyven négyzetméteren száraz fű égett. A tűz kiterjedése két-három négyzetméter volt, de további füves területet is veszélyeztetett. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral avatkoztak be. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Endrőcön egy családi ház melletti telken a tulajdonos száraz füvet, gazt égetett felügyelet mellett. A szélirány váratlan változása és viharos erejűvé fokozódása miatt nem tudták a jelen levők kordában tartani a tüzet, az továbbterjedt. Az egység kiérkezésekor a földút menti árokpart két oldala égett több kis gócban. A sellyei hivatásos tűzoltók egy sugárral avatkoztak be. A káresemény során nyolcszáz méter hosszan, és öt méter szélességben égett le az árok. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

Bogádmindszent külterületén, a Baksa és Bogádmindszent között az út melletti árokban 500 méter hosszan száraz fű, gaz égett. A pécsi hivatásos tűzoltók a tüzet egy sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. Az eset kapcsán kár, személyi sérülés nem történt.

Kökény külterületén kétszáz négyzetméter területen bozótos égett. A tüzet az egység egy sugárral és kéziszerszámokkal oltotta el. Kár, személyi sérülés nem történt.

 

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek. Az időjárás múlt heti enyhülését követően Baranya megyében megnőtt a szabadtéri tüzek miatti tűzoltói beavatkozások száma, az elmúlt másfél hetet tekintve harminchárom alkalommal vonultak a megye tűzoltói szabadtéri tűzesethez.

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

      a tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül;

      legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék);

      gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla);

      feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet;

      belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés;

      az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!

      a külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni.

      baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.