2019. április 23, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Csendrendelettel egészülhet ki a helyi rendelet


2018. szeptember 15.
szerző: SH

funyiro

A szabálysértésekről szóló törvény tartalmaz egy csendháborításról szóló passzust, mely szerint napszaktól függetlenül nem szabad indokolatlanul zajt keltve zavarni senkit. A rendőrség szerint viszont az is jó lenne, ha az önkormányzat rendeletben szabályozná, hogy mi nem számít a közösségi együttélés normáinak a hangoskodás terén.

A legutóbbi testületi ülésen elhangzottak szerint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítására lehet számítani, melyben meghatározásra kerülhet, hogy mikor, milyen tevékenységgel szabad nagyobb zajt kelteni, és ezzel kismértékben zavarni a szomszédok pihenését.

A legtöbb hangoskodás miatt jelentett probléma a kerti gépek működtetése vagy a sufnituningolt járművek bőgetéséből származik, de sok egyéb ház vagy lakás körüli, nagyobb zajjal járó tevékenységet is korlátozhatnak, elejét véve a hajnali vagy késő esti fűnyírásnak, vagy a reggelig tartó társasházi mulatozásnak, esetleg a vasárnapi ebédhez mellékelt paneles lakásfelújításnak.

Legutóbb az elhanyagolt telkek, ingatlanok miatt módosult a rendelet, amikor annak hatályát kiterjesztették a tulajdonos mellett az ingatlan használójára is. A csendrendeletet tartalmazó módosítás az előkészítést követően a tavaszi hónapokra kerülhet a paragrafusok közé.