9274. május 21, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Csökken a megyei közgyűlés létszáma


Baranya - 2019. március 10.
szerző: SH

baranyamegyezaszlo

Egy fővel kevesebb ül be a megyei közgyűlés soraiba ősztől, ugyanis csökkent Baranya lakossága. Korábban arról számoltunk be, hogy Siklóson is megváltozik a választási rendszer, így már csak nyolc képviselő kerül a testületbe.

A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak az őszi önkormányzati választáson, az úgynevezett megyei listán. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a megyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni.

A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni úgy, hogy 400 ezer lakosig minden 20 ezer lakos után egy képviselő (de legalább 15 képviselő), 700 ezer lakosig 20 képviselő és a 400 ezret meghaladó minden további 30 ezer lakos után egy képviselő, 700 ezer lakos fölött 30 képviselő, és a 700 ezret meghaladó minden további 40 ezer lakos után egy képviselő választható.

A területi választási irodák vezetői – a megyei főjegyzők – a Belügyminisztérium által közölt adatok alapján már mindenhol megállapították a közgyűlési képviselők számát. Öt olyan megyei közgyűlés van, ahol a lakosságszám csökkenése miatt eggyel csökken a megválasztható képviselők száma: Baranya megyében 19 helyett csak 18, Bács-Kiskun megyében 24 helyett 23, Békés megyében 18 helyett 17, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 19 helyett 18, Somogy megyében 16 helyett 15 tagú lesz a testület.