2020. szeptember 23, szerda

Csöndben adták át a légikatasztrófa után megnyílt gyárat


Régió - 2018. október 18.
szerző: SH

magnus_20181016

Október végén indul a termelés a Magnus Aircraft Zrt. a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában található repülőgépgyárában – közölte a cég vezérigazgatója néhány újságíróval a beruházás első ütemének hétfői zártkörű átadása kapcsán rendezett üzembejáráson.

A cég sajtóosztálya külön kérdésre sem adott választ a rendezvénnyel kapcsolatban, a bejárást a nyilvánosságtól elzárkózva tették meg a jelek szerint néhány kormányközeli médium bevonásával.  A cég korábban sem kezelte sikeresen a nyilvánosságot: a pogányi reptér szomszédságában építkező Magnus saját fejlesztésű elektromos repülője egyetlen nappal az április bokrétaünnepük után zuhant le, a fedélzetén tartózkodó mindkét ember halálát okozva. A felmerült kérdésekre akkor sem adtak választ, a baleset oka máig tisztázatlan.

Most az első ütemben egy 1900 négyzetméteres összeszerelő üzem és 300 négyzetméteres irodahelyiség épült fel mintegy 3 milliárd forintos beruházással. A termelés október végén indul, az összeszerelő üzem kapacitása évi száz repülőgép gyártását teszi lehetővé. A második ütemben mintegy 5000 négyzetméteres kompozitelem-gyártó üzemet terveznek felhúzni, mellyel kapacitásuk évi kétszáz repülő fölé emelkedik. A már jelenleg is épülő üzemrész 2019 tavaszára készül el. A cég jelenleg mintegy ötven főt alkalmaz, a kompozitüzem elkészültével pedig legkevesebb 115 embernek adnak majd munkát. A magyar kormány az 5,16 milliárd forintos beruházással felépülő létesítmény kialakításához 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.