2020. november 30, hétfő

Csúcskategóriás CT érkezett a PTE Klinikai Központjába


Tudomány - 2020. július 31.
szerző: SH

ptect

Ünnepélyes keretek között adták át péntek délután azt az ultramodern képalkotó diagnosztikai berendezést, amely a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikájának Rákóczi úti telephelyén működik majd.

A Pécsi Tudományegyetem eddig is jelentős szerepet vállalt a koronavírus járvány elleni védekezésben, és rendkívül hatékonyan lépett fel a vírus kezelésében. Az intézmény új CT készüléke nagy mértékben támogatja a koronavírus járvánnyal kapcsolatos képalkotó diagnosztikát. A Járvány Elleni Védekezési Alapból mintegy 133 millió forintért vásárolt berendezés képes kimutatni a koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat, és bármilyen egyéb elváltozást is, segítve ezzel a pulmonológiára és az infektológiára érkező betegek kezelését. A CT-vizsgálat során ugyanis válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen – nem adhatók meg.

A PTE Klinikai Központban évente mintegy 53 ezer komputertomográfiás vizsgálatot végeznek a dél-dunántúli régióból érkező betegeken.

Az eszköz számos területen támogatja a társklinikák működését a fekvő-, és a járóbeteg ellátásban egyaránt, a kapacitásbővülésnek köszönhetően pedig a jövőben még több onkológiai és kardiológiai vizsgálat lesz elérhető, csökkentve a várakozási időt. A csúcskategóriás CT a „Hunchest 2” elnevezésű országos népegészségügyi tüdőszűrő program vizsgálataiban is komoly szerepet kap majd.