9017. március 24, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Csúcstechnológiás helikoptereket vesz a hadsereg 100 milliárdból


2018. július 3.
szerző: SH

H145M Hforce helikopter tesztje a pápai légibázison. Fotó: Airbus
H145M Hforce helikopter tesztje a pápai légibázison. Fotó: Airbus

Mintegy 100 milliárd forintot fordít a Honvédség új helikopterek beszerzésére, pilóták és műszaki kiszolgálók képzésére. A magyar sereg az Airbussal kötött szerződést a Zrínyi 2026 program keretében – közölte a vállalat.

A helikopter harcászati feladatok mellett csapatszállításra, légi mentésre, fegyveres felderítésre és orvosi feladatok támogatására is alkalmas – tette hozzá az Aribus. A magyar flottát felszerelik nagy felbontású kamerával, tűzoltó berendezéssel, rakétákkal, valamint elektronikus hadviseléshez szükséges berendezésekkel. Az Airbus Helicopters által kifejlesztett HForce rendszer lehetővé teszi a sereg számára azt is, hogy ballisztikus vagy levegő-föld és levegő-levegő fegyvereket vonultasson fel. A gépeket korszerű Safari Ariel 2E motorral és korszerű, digitális motorvezérléssel szerelik.

Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak a 20 új honvédségi helikopterek beszerzésére – mondta a honvédelmi miniszter az állami csatornán. Benkő Tibor kifejtette: az Airbusszal kötött szerződést széles piackutatás előzte meg. Nemcsak a gépek típusa, hanem logisztikájuk, kiszolgálásuk biztosítása is fontos szempont volt. Mindezek alapján döntöttek végül az Aibusnál, az aláírt szerződés a húsz helikopter megvásárlásán túl ötven pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza.

A meglévő Mi-8-as, Mi-17-es helikopterek nagyjából 2022-2024-ig tarthatóak fenn, a tervek szerint használni is fogják őket. Nemsokára a Mi-24-es harci helikopterek is visszaérkeznek a javításból, így teljes lesz a flotta – tette hozzá Benkő Tibor.

H145M-avec-Hforce