2020. augusztus 11, kedd

Harmadfokú készültség, úszó olajfolt – gyakorlatot tartottak Baranya vizein


Baranya - 2020. július 15.
szerző: SH

arvizvedgyak

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közös árvízvédelmi gyakorlatot tartott az igazgatóság működési területének több helyszínén.

A Duna mohácsi szakaszán a III. fokú árvízvédelmi készültséget modellezték, és ezzel egyidejűleg környezeti kárelhárítás is kezdetét vette Dunaszekcsőtől az országhatárig. A vízügyi szakemberek az árvízi jelenségeket az úgynevezett nyúlgátépítéssel, buzgár-elfogással és bordás megtámasztással hárították el a gyakorlati terv szerint.

A gyakorlat keretében elrendelésre került két III. fokú helyi vízkár-elhárítási készültség is; a Völgységi-patakon illetve az Orfűi-patakon. A Kovácsszénájai tónál szimulált veszélyt munkatársaink lokalizációs beavatkozásokkal szüntették meg.

Az elképzelt káresemények sorát egy olajszennyezés is követte, mely alapján III. fokú vízminőségi készültség is elrendelésre került a Pécsi-vízen, a Nyugati elkerülő úton, ahol munkatársaink sikeresen helytálltak.

A gyakorlat célja, hogy a vízügyi ágazat összehangolt munkával készülhessen fel a komoly árvízi és vízminőség-védelmi kihívásokra, s azokra szakszerűen és eredményesen reagálhasson.