2159. február 18, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Döntöttek a kulturális- és sportcélú támogatásokról


2018. március 28.
szerző: SH

testulet

Döntött Siklós képviselő-testülete a sport- és kulturális célú támogatások kiosztásáról. Sportcélú támogatásokra 12, míg kulturális egyesületek működésére 4 millió forintot különített korábban a költségvetésben el.

A stabil költségvetésnek köszönhetően emelhette meg egymillió forinttal a város a sportcélú támogatások összegét, így már 12 millió forint hasonló célú felhasználásról dönthet – mutatott rá Virág László a kedd délutáni képviselő-testületi ülésen. Mint a képviselő és bizottsági elnök ismertette, a rendelkezésre álló keretről szóló döntést valamennyi érintett – klub, egyesület – kölcsönösen elfogadta. Balázs Csaba alpolgármester jelezte: a bejövő igények több mint 16 millió forintról szóltak.

A testület döntése érdekében végül

a sportcentrumot is fenntartó Siklósi Futball Club 4.250.000 forint,

MK Pelikán – Siklós KC 4.250.000 forint,

Siklós SE 1.750.000 forint,

Damashi Küzdősport Egyesület 850.000 forint,

Tenkes Mountain Bike Egyesület 200.000 forint,

A.H.B. Siklósi Sakk Kör 150.000 forint,

Tenkes Természetbarát Egyesület 200.000 forint,

Tenkes Lovas Sport Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület 350.000 forint támogatásban részesült.

Mojzes Tamás képviselő a döntéssel kapcsolatban abbeli örömét fejezte ki, hogy a költségvetés lehetővé teszi a támogatások összegét, míg ifj. Szalai Ottó a kultúrára és sportra szánt összeg évről évre való emelkedését emelte ki.

Dr. Marenics János a kulturális egyesületek támogatását az egyik legnehezebb döntésnek nevezte a témakörben, rámutatva, az összegekkel az egyesületek működését segítik, nem a programjaik szervezését támogatják. Mint a polgármester kiemelte, a vár költségvetésében nevesített 10 millió forint szolgálja a városi rendezvények lebonyolítását a művelődési ház kiemelt támogatása mellett.

Balázsné Kréth Ibolya a turisztikai egyesület tavalyi gazdálkodására mutatva jelentette be azt a közel 1,9 millió forint maradványt, amit az önkormányzatnak visszajuttatva hasonló támogatási célra javasolna felhasználni. A testület döntése érdekében ezt a pénzt a korábban támogatásra nem javasolt egyesületek számára osztják fel. A határozat szerint végül a

Kanizsai Dorottya Fúvószenekar Egyesülete 1.505.000 forint,

Tenkes Vegyeskari Egyesület 1.145.000 forint,

Siklósi Dolce Hegedűegyesület 600.000 forint,

Siklósi Szalon Alapítvány 300.000 forint,

Siklósi Hagyományőrző Egyesület 300.000 forint,

Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesülete 150.000 forint,

Siklósi Alkoholizmus Elleni Klub 50.000 forint,

Fontos Vagy Nekünk 100.000 forint,

Siklósi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ Idősek Klubja 150.000 forint támogatásban részesült, míg a Siklósi Gyémánt Díjra 100.000 forint lett elkülönítve.

 

Közfeladatokra is jutott

Jutalmakra kért 400 ezer forint támogatást az egyébként állami feladatot ellátó és közpénzekből gazdálkodó Siklósi Rendőrkapitányság is. A testület 300 ezer forint támogatást adott és kifejezte elégedetlenségét, miszerint a köztiszteletnek örvendő és a helyi események, rendezvények szerepvállalásában is méltányolandó Börcsök Jenő, korábbi alosztályvezetőt dr. Harmati Béla rendőrkapitány hatására Pécsre helyezték át. Mikola János alpolgármester kiemelte, a siklósi kapitányság nem csak siklóson, hanem a teljes régióban látja el feladatát. Erre is való tekintettel a jóváhagyó döntés azzal a meghagyással hozták, hogy a jutalmak odaítélésekor a testület javaslatát is vegyék figyelembe.

Országos Mentőszolgálat Alapítvány a siklósi mentők részére újraélesztő készülék vásárlására kérésük nyomán 300 ezer forint támogatásban részesültek.

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. szívultrahang vásárláshoz kért támogatást, melyre a testület 500 ezer forint támogatást adott.