2019. szeptember 16, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Dr. Marenics János: a legvégső tartalék vagyok 


Helyi hírek - 2019. május 28.
szerző: SH

marenics-janos-siklos-polgarmestere

Az elmúlt időszakról kérdeztük, és a következő hónapok kihívásait is sorra vettük dr. Marenics Jánossal. A magától adódó témák mellett a város polgármesterével a helyi közéletről, annak sajátosságairól és a választások előtti időszak várakozásairól is szót ejtettünk. 

Városszerte munkálatok zajlanak. Mikor érünk a végére? 

A városban zajló valamennyi munkálat befejezésének céldátuma augusztus 20-a – mondta dr. Marenics János ismertetve, külön kérték a kivitelezőket ennek a határnapnak a kitűzésére.

Folyik a Szabadság utca felújítása, ahol az ott lakók kérelmének megfelelően történt egy módosítás, így a sorompó előtti utolsó szakasz is meg lesz csinálva. Elkezdődtek a vár környékén is a munkálatok, ahol új útburkolat és járda mellett némi átalakításra is sor kerül. Szintén folyamatban van a Harkányi út megerősítése – itt az időjárás mellett az is hátráltatja a haladást, hogy vártnál mélyebben kellett kiásni a csatornák környékét. Erre azért volt szükség, hogy ne süllyedjen még egyszer meg.

Folynak az előkészületek a két nagy projekttel, a Váralja és a Zöld várossal kapcsolatban is. Ez utóbbinál történt egy módosítás. Eredetileg ugyanis egy fix színpad volt betervezve a rendezvénytér közepére öltözőépülettel, mellékhelyiségekkel. Ez hosszú évtizedekre tette volna tönkre a várudvar használatát, így módosítva lett a szerződés. Az évente 4-5 ott tartott rendezvényt egy nagyon korszerű, professzionális mobilszínpadon bonyolíthatják, a fogadóépület pedig a Batthyány utcai bejárat mellett készül el. Ebben kap helyet majd a turisztikai iroda, egy büfé, az öltöző és a mosdók is.

Teljesen rendbe lesz téve a vár zöldövezete is, de nagy szívfájdalmunk, hogy ebben a pályázatban nincs lehetőségünk a bástyák és a várfal felújítására.

Újraterveztük a közbeszerzést, így az egészségügyi központ berendezését is kicseréljük, másfél-kétmillió forintból fejlesztjük az orvosi műszereket. Az ügyelet szeptemberig költözik át a most felújítás alatt álló Dózsa György utcai épületbe.

Augusztus 20-ára kész lesz a Táncsics Mihály utca felújítása, ami azt jelenti, hogy már az új pályán tudjuk megtartani az autóversenyt.

Miközben városszerte zajlanak a munkálatok, lassan indul az őszi helyhatósági választások mechanizmusa. Milyen kampányra számít? 

mjsikArra készülök, hogy egyfajta útmutatót készítek a siklósiaknak. Ha elköszönök a várostól, azt mindenképpen intelligens formában teszem. Reményeim szerint nem megbántva senkit, de feldolgozva az elmúlt évek eseményeit. Ami új szín lesz a megjelenésemben, hogy megpróbálok segíteni a siklósiaknak abban, hogy értelmes embereket válasszanak a testületbe. A kulisszák mögé tekintve saját szemszögemből fogom kiértékelni az elmúlt 17 éveben a képviselők által végzett munkát. Van ugyanis olyan képviselő, aki hosszú évek óta tagja a képviselő-testületnek, de még egyetlen önálló indítványát sem tárgyalták.

Mindezt saját költségemre, nem politikai színezetű lapként fogom kiadni, ennyivel tartozom a siklósiaknak. Június végétől havonta megjelenő írásomban azt a kérdést teszem fel a közéleti szereplőknek: és te mit tettél Siklósért?

Azt szeretném ugyanis, ha önálló gondolkodású, kreatív, jól felkészült képviselők kerülnének a város élére, akik úgy tudják segíteni Siklós fejlődését, hogy nem csak akkor hangosak, amikor jól fizető állások vagy felügyelőbizottsági posztok elosztásáról van szó. Mert érdekes, hogy az ilyen napirendi pontoknál az elmúlt 17 évben mindig megpezsdült az élet.

Miért gondolja, hogy segíteni kell a választóknak? 

Megváltoznak a játékszabályok, új választási rendszer lesz. Kevesebb, összesen nyolc képviselő kerül a testületbe és nem lesznek listáról bejutottak.

A jelenlegi rendszerben ha az ember végigmegy a városon világosan látszik, hogy melyik körzetben melyik képviselők végeztek aktív munkát, ki foglalkozik valóban a körzetével.

Még nem volt példa Siklóson a közelgő választási rendszerre, hogy kevesebb képviselő foglalja el helyét. A jelenlegi képviselők is egymás ellen fognak kampányolni, miközben októberig együtt kellene dolgozni.

Erkölcsi kötelességemnek érzem egy útmutató kiadását. Azt szeretném elmondani, hogy mi alapján döntsenek az emberek, hiszen az nem megoldás, hogy csak politikai alapon választunk – mert ezt vagy azt a pártot nagyon szeretjük és automatikusan behúzzuk az ikszet. Ekkor ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy nincs belső ellenzék, kontraproduktívvá válik a rendszer, egy kézbe játssza át a városvezetést mindenféle ellenőrzés nélkül, és bekövetkezhet az, amiben már volt részem az egyik ciklusban, hogy a képviselők azzal kezdték az első napot, hogy gyorsan szétosztották egymásnak az állásokat és pozíciókat.

Változatlan a visszavonulási szándéka? 

Nincs olyan késztetés bennem, hogy itt kell lefordulnom a székről életem végén, továbbra is tartom, hogy ha talál a város alkalmasabb és jobb polgármestert nálam, mindenféle sértődés nélkül félreállok. Hogy az én sorsom mi lesz, arról időben fogom tájékoztatni a siklósi lakosságot.

Ki az, aki alkalmasabb, akire voksolna is? 

Ha lesz megfelelő jelölt, az az, akit mind a két tábor elfogad. Tudomásul kell venni, hogy miként az egész ország, úgy Siklós is megosztott. Magam részéről egy nagyon jó felkészültségű, nagy tudású, tisztességes emberi kvalitással rendelkező polgármester-jelöltre voksolnék, mert ha nem így lesz, és a pártok lenyomják egymást és pártszínekbe borul Siklós, akkor a következő öt év olyan hihetetlen adok-kapokkal és intrikákkal fog eltelni, amivel a béke – amit megpróbáltunk ezzel a nagykoalícióval, kisebb-nagyobb zökkenőkkel fenntartani – nem fog működni. Úgy nem lehet egy kis településen élni, hogy a választások végével az egyik tábor kirekeszti a másikat.

Ha nem lesz mindkét tábor által elfogadott jelölt, újragondolja a visszavonulását? 

Én a legvégső tartalék vagyok, ha nem jó irányba mennek a választások, nem fogadja el a jelölteket a város, vagy nagyon megosztja a települést, és a jelöltek személye nem jelent biztonságot, egy normális átmenetet. Hiszen nem lehet már most is tapasztalható módon embereket fenyegetni, sárba tiporni, az állásukkal játszani. Nem lehet állásokat ígérgetni, másokat sutba dobni.

Nem ér annyit egy önkormányzati választás, hogy gyerekkoruk óta iskolába együtt járva, egy munkahelyen dolgozva, egy városban élő emberek pártpolitikai szempontból egymást mocskolják. Számomra mindennél fontosabb, hogy az emberek, akik hosszú évek óta dolgoznak a rendszerben érezhessenek egy kis biztonságot, megbecsülést.

Csak akkor fogok ringbe szállni, ha nem érzem, hogy a jelöltek személye garancia a közösen elkezdett 17 év folytatására.

Én a biztonságot jelentem ennek a városnak. No nem azért, mert tévedhetetlen vagyok, hanem ezért, mert értem ezt a szakmát, értem az embereket és ismerem is őket és Siklóst. Szerénytelenség nélkül mondhatom, ami itt 17 éve történt, annak szinte 90 százalékában én voltam a kiötlője, kezdeményezője. És persze ehhez mindig megtaláltam a megfelelő embereket, képviselőket, munkatársakat, hogy minden meg is valósulhasson. Munkám során mindig eredményes akartam lenni, nem népszerű. Csak a város töretlen fejlődése és napi működése motivált. Igazából szerencsés vagyok, mert független polgármesterként 17 év alatt sosem utasítgattak helyi vagy más pártvezérek.

De mindezek ellenére természetesen ha a siklósiak találnak felkészültebb, tanultabb és kreatívabb polgármestert, olyan valakit, aki többet tud nálam, visszavonulok. Polgármesterként biztosan, elfogadom a lakosság akaratát, nem kapaszkodom a székembe. Ez esetben talán képviselőként megméretem magam, hiszem, hogy legalább azzal magas szinten tudom segíteni az új városvezetést, a lakosságot.

Afelől nyugodt vagyok, hogy bárki kerül a székembe, egy stabil költségvetést örököl. A megkezdett projektek elő vannak készítve a folytatásra, tisztességes munkatársaink vannak, akik nem érdemlik meg, hogy papírzsebkendő módjára eldobálják őket különböző pártpolitikai szempontból.

Ha úgy ítélem meg, hogy nagyon sok ember méltánytalanul sérülne a váltásoknál, miközben olyanok készülnek ide, akik sem emberileg, sem kvalitásban nem alkalmasak egy megbékélésre, egy tisztességes együttműködésre azokkal is, akik politikailag nem szimpatizálnak a jelenlegi hatalommal, akkor megfontolom, hogy vésztartalékként a színre lépek.

Látja ennek most az esélyét? 

Nem látom. Annak sem szeretnék gátja lenni, hogy a város fejlődjön. Az a mai politikai üzenet, hogy egy város akkor fejlődik, ha a mi embereink vannak ott. Ez a legócskább hazugság. Ha valaki ezt nem hiszi el, sétáljon végig Siklóson – főleg augusztus 20-a után – és győződjön meg róla, hogy a nem tisztán kormánypárti, tisztességes képviselőkből álló testület döntéseikben túlnyomórészt egyetértve mit ért el.

Akkor is mondhatom ezt, ha a politikai akarat nem támogatta az olyan elképzeléseinket, mint az ipari park, a hegyi utak rendbetétele, vagy a siklósi vár továbbfejlesztése szállóval, étteremmel és helyrehozott külső fallal. Folytatni kell a fürdő fejlesztését is, mert el fogja veszíteni a versenyhelyzetét. Ezek a folyamatok elő vannak készítve, a tervek készen állnak. Olyan testület kell, akik megpróbálják megszerezni a pénzt erre és folytatja a 17 éve elkezdett munkát.

Évek óta nem vagyok a Facebookon. Nem is szeretnék. Névtelen, ocsmány és hazug állításokkal sosem akartam vitázni, inkább nyeltem egyet, ha eljutottak hozzám az ott megjelent kommentek. Inkább azt választottam, hogy most, pár hónapig írott formában szólalok meg. Három újságot tervezek kiadni, ez a minimum ami elvárható egy 64 éve itt élő, tüke polgármestertől.