2020. augusztus 11, kedd

Dr. Marenics János: szerencsés az új testület


Helyi hírek - 2019. szeptember 26.
szerző: SH

onkormanyzat-tabla

Szerencsés az új képviselő-testület és szerencsés az új polgármester, hiszen soha nem volt ilyen stabil a város költségvetése, mint az elmúlt öt évben – mondta dr. Marenics János.

Siklós polgármestere ennek egyik okaként említette a kiszervezett feladatokat, melyek csökkenő kiadásokat jelentenek a város szerény adóbevételei mellett.

Siklós stabil költségvetési helyzetét fogja bizonyítani, amikor az új polgármesternek átadom a várost – szögezte le dr. Marenics János. Mint hozzátette, semmiféle likviditási nehézsége, gondja nincs a településnek, amit alátámaszt a diákok számára nyújtott legújabb iskolakezdési támogatás tízmilliós lehetősége is, mely a többi, szociális alapon nyújtott támogatás megtartása mellett került bevezetésre.

A ciklusba áthúzódó projektekre megvan a saját forrás – mondta a polgármester a ciklus során elkezdett, de még be nem fejezett olyan pályázatokra mutatva, mint a vár környékét érintő Zöld város vagy a Váralja felzárkóztatási program.

Még annyi szerencséje is lehet a következő képviselő-testületnek, hogy lesz elegendő pénzmaradvány a máriagyűdi körforgalom megépítéséhez – jelezte dr. Marenics János a tervezési elégtelenségek miatt a megítélt támogatásból hiányzó mintegy 50 millió forintra mutatva.

 

A hitel nagyrészét már visszafizették

Nagyon sok olyan beruházás valósult meg a város saját költségvetéséből, amihez nem voltak külső források. Míg korábban a belvárosi rekonstrukció valamennyi elemét pályázatból valósíthatta meg Siklós, az állam nem tartotta fontosnak, hogy a megsüllyedt Felszabadulás utca rekonstrukciójára saját vagy uniós forrást biztosítson. Mivel a vis maior pályázatot sem lehetett felhasználni a gyorsan romló utca helyrehozatalára, a testület hitel felvétele mellett döntött.

Csak azt építettük hitelből, aminek visszafizetésére a város költségvetése biztos alapot ad. Ez volt a belvárosi rekonstrukció utolsó szakasza – mutatott rá dr. Marenics János arra a 300 milliós hitelállományra, melyet a városnak tíz év alatt kell visszafizetni. Ezzel kapcsolatban a polgármester leszögezte: csak azok az önkormányzatok juthatnak hitelhez, akik erre engedélyt kapnak a kormánytól – alapos vizsgálat után. Ha a kormányzat nem tartja alkalmasnak a siklósi költségvetést rá, nem engedélyezték volna ennek a rövid lejáratú hitelnek felvételét, aminek a visszafizetése – hárommilliárdos költségvetésben tíz éven keresztül fizetendő részlet – és az alacsony kamatok meg sem kottyannak a városnak. Hozzátette: a 300 millió forintnak már jelentős részét visszafizette az önkormányzat.