2035. május 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Drágább lesz a kenyér, a disznóhús és a cigi is


Gazdaság - 2018. augusztus 7.
szerző: SH

disznohus

Az európai uniós adóminimum elérése érdekében három lépésben emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója, 2018. szeptember 1-jétől, 2019. január 1-jétől és 2019. július 1-jétől. Egy doboz cigaretta lépésenként 30-40 forinttal drágulhat.

Az elmúlt évihez képest mintegy 8, az ötéves átlagtól pedig 9 százalékkal kevesebb gabona termett Európában, ezért a kenyér kilója ősztől 25-80 forinttal lehet drágább. Étkezési búzából a hazai szükséglet 2,5 millió tonna, így a drágulás mellett van lehetőség az exportra is. Erről Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják lenyelni, kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a sertéshúst. Ez végiggördül a termékláncon és magasabb árakkal találkozhatunk az üzletekben is. Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet.