2019. december 13, péntek

Drónoktól félnek a mentésben részt vevő rendőrök


Itthon - 2019. június 9.
szerző: SH

A komolyabb drónokat 15-20 kilométerről is irányíthatják és 80-100 méterről készítenek kiváló fotókat.
A komolyabb drónokat 15-20 kilométerről is irányíthatják és 80-100 méterről készítenek kiváló fotókat.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy hétfő óta a Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán a légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig. Már az első elrettentő hírt is közreadták.

A hétfő óta érvényben lévő korlátozást a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője rendelte el. Területig – hozzávetőleg – az Árpád hídtól északra 1 kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 kilométert tart a korlátozás.

Mint kiemelték, korlátozás idején drónnal sem szabad repülni. A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági vagy büntetőeljárást von maga után – fenyegetőznek.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Mostanáig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresnek. A roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént a négyből, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt állítja: vasárnap délután a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentésben részt vevő egységek jelzése alapján intézkedtek egy 44 éves férfivel szemben az Árpád híd pesti hídfőjénél. A férfi egy általa vezérelt drónt légtérhasználati engedély nélkül reptetett a híd vonalában.