2020. március 30, hétfő

Durván megemelhetik fizetésüket a parlamenti képviselők


Gazdaság - 2018. július 13.
szerző: SH

Fotó: Kovács Attila, MTI
Fotó: Kovács Attila, MTI

Az eddigi mintegy havi 748 ezer forintról 948 ezerre nőhet a parlamenti képviselők fizetése, ha megszavazzák maguknak. A Fidesz törvénymódosítását az Index szúrta ki.

A frakcióvezetők ennek a dupláját, helyetteseik pedig kicsivel több mint a másfélszeresét keresnék. A bizottsági tagok bruttó 1 millió forintos alapbérének ezentúl legalább annak 1,2-szeresét vihetné haza.

A javaslat szerint a lakhatásra is több pénzt vehetnek majd fel, de a képviselők havi kerete is nő: aki listán került be, annak a fizetésével megegyező összegű keret jut, aki pedig egyéniben jutott be, annak a duplája lenne.

A Fidesz-frakció múlt héten a képviselők béremelésére mutatva közölte: az elmúlt hat évben 51 százalékkal emelkedett az átlagbér, és duplájára nőtt a szakmunkás bérminimum is. A pedagógusok bérét 50 százalékkal emelte a kormány, és ugyanilyen arányban növekszik 2019-ig a rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák, tűzoltók bére. Az egészségügyi szakdolgozók béremelése jövőre átlagosan eléri a 65 százalékot, és magasabb bért kapnak már mások mellett a mentősök, ápolók, a bölcsődei nevelők, a szociális és a kulturális ágazat, a járási- és kormányhivatalok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói is.

A parlamenti döntéshozók alapilletménye ezek után, a sorban utoljára emelkedik, 18,5 százalékkal – szögezték le. Szerintük az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteletdíja az általuk vállalt munkával arányosan alakul, és ez megfelel a korábbi és nemzetközi gyakorlatnak.