3716. december 11, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Egy kiváló közösség munkája volt az idei háromszáz érem


2017. december 23.
szerző: SH

uszomedence

A siklósi úszók több száz érméről számolhattunk be az elmúlt esztendőben, az év végi díjátadó gálán pedig egy közösségi díj is feléledt. Katona Csabával, Bakó Pállal és Pruzsina Istvánnal egy kávé mellett értékeltük az elmúlt évet.

Idén 28 versenyen járt a siklósi úszószakosztály, ami során 289 érmet, pontosan 105 aranyat, 91 ezüstöt és 93 bronzérmet szereztek. Mint megtudtuk, míg a tavalyi évben három jelvényes úszójuk volt, idén ez felfejlődött hatra.

Úgy gondolom, hogy jövőre ezt mindenképp szeretném ha gyarapodna, sőt, gyarapodni is fog, mert vannak olyan gyerekek akiknek ugyan nem sikerült vagy nem voltak még olyan felkészültek, hogy jelvényes időt ússzanak, de jövőre biztos hogy el fogják érni ezt a szintet – mondta Katona Csaba. Ez azért is fontos, mert a Magyar Úszó Szövetség a jelvényes idők után is ad fejlesztési és működési támogatásokat – tette hozzá a szakosztály vezetője.

 

Hogy alakult az egyesület létszáma?

Tavaly januárban úgy döntött az edzői vezetőség és a szülők, hogy egy új vonalat szeretnénk képviselni a siklósi úszósportban. Ekkor 10 gyermekkel kezdtük a munkát, akik megmaradtak a lemorzsolódás után, a jelenlegi létszám pedig 40 fő – ismertette.

Ez tanfolyamainknak is köszönhető, valamint annak, hogy megyei szinten jó hírünk van. A két edző munkája is látszik a gyermekek fejlődésén, látják azt, hogy jó siklósinak lenni az úszósportban, érdemes dolgozni és bizony irigykedve néznek már ránk az elért eredményeink után.

 

Mi volt a legnagyobb kihívás az idei év során?

Az állandó edzés lehetőségének a biztosításával küzdünk – mondta Pruzsina István. Mint az úszók egyik edzője jelezte, a gimnáziumi tanmedencében a tizenkét hónap során júniustól augusztusig nem tudnak készülni – ekkor a Thermal Spa ad otthont az edzéseknek – de az év többi szakában is csak 3-4 hónapon át állt rendelkezésre. Ilyenkor Pécsre kell bejárni, ahol az ÁNK uszodájában kapnak pályát egy héten három este egy-egy órán át.

Ez azt jelenti, hogy egyik alkalommal kicsik mennek, másik alkalommal a nagyok. Ez igen kevés. Ebben a sportágban úgy lehet eredményt elérni, ha minden nap edzünk legalább egy alkalommal, de a 12 év felettieknek már igazság szerint két edzés kellene. Ezt csak nyáron tudjuk biztosítani nekik.

Azt, hogy a jelvényszámok megnőttek egyes gyermekeknél elsősorban annak köszönhető, hogy jobb lett az edzés látogatottsága – értékelte az edző. Hozzátette: ahogy nőnek a gyerekek a lehetőségeket is tovább kellene növelni.

Jelen pillanatban például a gimnáziumban 15 gyerek lehet egyszerre a 12 méteres medencében. Ennek megfelelően a 40 gyermekkel gyakorlatilag három edzést kell tartani naponta, hogy mindenki vízbe jusson.

 

A héten tartott év végi gálán át lett adva egy vándordíj.

Ez volt a Pahinger Díj, egy volt katonatársam által alapított kitüntetés– helyeselt Pruzsina István. Az ő unokahúga volt az a Fazekas-Zur Krisztina, aki a kajak négyes többszörös olimpiai bajnoka, és innen a sport iránti szeretete – magyarázta, kiegészítve: 2005-ben felfigyelt a siklósi úszótehetségekre is, és felajánlott részükre egy családi örökségként kapott szobrot, valamint évi 10 ezer forintot. Miután meghalt, a hagyományt özvegye is folytatja. Ez egy vándordíj, amit 2011 után az úszás sportágának vegetálásával nem adtunk ki. Most viszont, hogy ismét ilyen szép számmal büszkélkedhetnek az úszók, ismét életre keltettük.

A díj odaítélésében számít az edzések látogatottsága és az ott végzett munka, a sportoló eredményessége és a közösségben, csapatépítés során végzett tevékenység.

A csapattagok által pontozással javasolt kiválóságok sorába idén holtverseny alakult ki az élen Németh Noémi és Katona Ákos között, mellettük pedig Vígh Máté szintén elismerésben részesült.

 

A siklósi csapat hol helyezkedik el az azonos kategória ranglétráján?

Hatvanöt csapatot támogat a Magyar Úszószövetség. Itt az az előírás, hogy 11 gyermeknek kell jelvényes idővel rendelkezni, ami a fedett uszodások körében nem egy nagy elvárás – tájékoztatott Pruzsina István.

Magyarországon jóval 200 fölött van az úszószakosztályok száma, így ha benne vagyunk az első 65-ben, akkor az azt hiszem, ez egy Igen jó eredmény.

 

Hogy lehet megoldani télen az edzéseket?

A fiatalok ritkábban, heti 2 vagy 3 alkalommal járnak edzésre, de cél, hogy hozzászokjanak a magasabb terheléshez és még többre eljöjjenek – jelezte Bakó Pál. Szombat délelőtt az ÁNK-ban bérlünk pályát, ahol tényleg egyedül vagyunk, nem zavar senki – tette hozzá az edző.

 

Helyben mi lenne a megoldás?

Egy fedett uszoda építése. Tudni illik a versenyre való felkészülése teljesen más annak, aki fedett uszodával rendelkezik. Ők szeptembertől júliusig edzenek és három hónapjuk van, amíg pihenni tudnak. Így alakul a versenynaptáruk is, míg a fedett uszoda nélküliek inkább nyáron versenyeznek.

A kormányprogram szerint az volt a cél, hogy járási székhelyen vagy minden járásban legyen egy uszoda, de Baranyában két helyen – Siklós mellett Bólyban – úgy tűnik nem lesz.

Ezelőtt tíz évvel volt a nyitott uszodások versenye, ahol azok a csapatok vehetek csak részt, akik nem rendelkeztek fedett uszodával. Mára ez okafogyottá vált mert jóformán nem maradt ilyen csapat: Siklós mellett Harkány, Sellye, Orosháza, Tiszafüred, Mezőkövesd ahol nem épült még fedett medence.

 

Egy fedett uszodával új távlatok nyílnának vagy teljesen más pályára kerülnének a siklósiak?

Is-is. Biztos, hogy sokkal nagyobb lehetősége lenne a siklósi úszóknak arra, hogy kitűnjenek a megyéből és sokkal több sportolónk is lenne – mondta az edző. Tehetséges gyermek sok van, itt az a probléma, hogy a feltételek nincsenek meg. A mostani csapat többnyire 2006-nál később született gyermekekből áll, egy fedett uszodával nagyot lehetne álmodni. Az idősebbekkel is, de a középiskola más elvárásokat is támaszt.

 

Szorgalmasak az ifjú sportolók?

Voltak problémáink, főleg a nagyobbaknál. Elsősorban a szülő felelőssége, akinek bizony rá kell szólni a gyerekekre, hogy jöjjenek edzésre. Emellett persze az iskolai feladatokra is készülni kell. Aki komolyan gondolja a sportot, annak azt a napi másfél-két órát ki kell bírni – és akkor van eredmény is.

A gyermekek közül 18-20 fő az, aki rendszeresen versenyzik is – mondta Bakó Pál. Van gyermek, aki most bronzérmet úszott amellett, hogy hetente kétszer jár edzésre. Ha minden nap ellátogatna, sokkal előrébb lehetne.

 

Bejártátok a környező országokat. Szakosztályvezetőként milyen tapasztalattal tértél haza idén?

Európában nagyon sok országban jártunk, Románia, Szerbia, Horvátország, Bosznia, Szlovákia – sorolta Katona Csaba. Nagyon sok helyen voltunk és ezek a versenyek rangos megmérettetések kőkemény nemzetközi mezőnnyel.

Annak ellenére, hogy a siklósi csapatnak nincs fedett uszodája, mindig az élmezőnyben végzett, az összesítésben mindig ott voltunk a középmezőny elején az élbolyhoz tartoztunk. Ez a korábbi évhez képest nagy lépés.

Pruzsina István hozzáteszi: mennénk messzebb is, hogyha lenne rá pénz. Van meghívásunk Londonba, Olaszországba, legközelebb szombaton utazunk Banja Lukába.

 

Megismertek titeket?

Amikor két éve megjelentünk egy-egy versenyen, kicsit furán néztek. Hol van Siklós, kik vagyunk, nem ismertek annyira minket – mondta Katona Csaba. Idén nyugodtan mondhatom, hogy bárhova mentünk az országban – legyen az olyan nagy verseny is mint Gyula, Százhalombatta, Orosháza vagy Hódmezővásárhely – mindenhol úgy fogadtak hogy na, megjöttek. Ez nagyon pozitív fogadtatás, igen is számolnak velünk, mint versenyzőkkel, akik nem egyszer leússzák a Fradi vagy a Vasas sportolóit.

 

Kinek a munkája fekszik ebben a közel háromszáz éremben?

Ez a 289 érem a két kiváló edzőkön kívül annak is köszönhető, hogy a Siklósi Sportegyesület – melynek tagja a Judo Szakosztály is – a Nemzeti Együttműködési alap pályázatán elnyert 1,2 millió forintot – emlékeztet Katona Csaba. Ezt fele-fele arányban használtuk fel, esetünkben vízfelület-bérlésre. Ez is megkönnyítette a munkánkat.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a Magyar Úszó Szövetség is látja azt, hogy érdemi munka folyik Siklóson. Amikor egy felzárkóztatási program keretében pályázni lehetett, sikerrel tettük és így mehettünk nyáron edzőtáborba.

Nemrég értesítettek, hogy a Magyar Úszószövetség újfent támogatásra érdemesnek tartotta a siklósi szakosztályt és Wladár Sándor valamint Batházi Tamás egyéni döntése alapján egy felszereléscsomagot adományozott, amiben úszódeszkáktól a lábbójákig rengeteg olyan felszerelés van, ami az úszásoktatás és a versenyre való felkészüléseket segítik. Mint jelezték is, az annak köszönhető, hogy látják az érdemi munkát és úgy gondolják, ezzel minket segíthetnek, hogy a jövőben még szebb eredményeket érhessünk el és még jobb munkát tudjunk végezni.

Szponzorokat tekintve továbbra is Siklós város Önkormányzata és a Thermal Spa a fő támogató – mondta Katona Csaba, hozzátéve: számos vállalkozó is érdemesnek tartott minket arra, hogy támogassa a szakosztályt. Soraikban található mások mellett a Piknik Center, Csuga hús, Napközi söröző, a Mediterrán söröző, Siklósi Nyomda, Siklósi Hírek, Tenkes Autó vagy Ikon Szappan is. Ezek mellett rengeteg szimpatizánsunk van, aki napról napra figyel és támogat és segít minket. Mint az évzáró esten sem győztem köszönetet mondani nekik, ki kell emelni azt a rengeteg szülőt is, aki egész évben velünk volt. Ezúton is kívánok mindenkinek nagyon boldog ünnepeket!

Úgy gondolom, hogy a siklósi úszósport ott van, ahol lennie kell és 2018-ban merünk nagyot álmodni, még magasabbra fogunk törni.