2020. március 30, hétfő

Egy napra a belvárosba költözött a pincék életérzése


Életmód - 2020. január 22.
szerző: SH

cincenap20-vesszok1

A városvezetés felvállalja, hogy a siklósi borászat kiemelkedően fontos ágazat kell, hogy legyen – mondta Riegl Gábor a Vince napi eseménysor délelőtti megnyitóján a máriagyűdi vesszőszentelés alkalmával.

Siklós polgármestere kifejezte a borászat gazdaságban betöltött szerepét, hangsúlyozva Siklós országosan és nemzetközi szinten is elismert szakembereit. Mint jelezte, támogatni szeretnék a hegy infrastruktúrájához, illetve a turisztikai célpontokként is fontos gasztronómiához, borászathoz vagy akár a szálláshelyekhez kötődő fejlesztéseket. A Posta parkban tartott esti megnyitó beszédében hozzáfűzte: borászok napján rendezett programsorozat alkalmával igyekeztek összekapcsolni, közelebb vinni a hegy és a pincék élményét a belvárossal.

A belvárosi park adventi hangulatot felelevenítő környezetében a Siklósi Tenkes Vegyeskart, és a Senior Táncegyüttest valamint a Kanizsai Dorottya Általános Iskola Kórusát is felvonultató események esti mozzanatain Nagy Csaba és dr. Őri László is jelen volt.

Dr. Őri László, a megyei önkormányzat elnöke emlékeztetett, január 22-e magyar kultúra napja is, hiszen 197 esztendővel ezelőtt Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le kéziratát, melyet a magyar himnuszként tartunk számon. Úgy fogalmazott: e napon számba vesszük azokat az értékeinket, hagyományainkat, melyek hosszú évszázadokon át megtartottak bennünket magyarnak. Ennek részei azok az alkalmak is, melyekhez a közösségek hozzájárulnak – mutatott Siklós komoly hagyományokkal bíró Vince napi közösségteremtő tradícióira.

Megnyitó beszédében a térség országgyűlési képviselője és a Vince napi rendezvény fővédnöke fontosnak nevezte a város összefogását, mellyel a bor kultúráját igyekeznek felemelni. Siklós el fogja foglalni azt a helyét a borkultúra vonatkozásában, ami megilleti őt – fejezte ki reményét.