2020. június 6, szombat

Egy német tartományban kötelező lesz a szájmaszk


Nagyvilág - 2020. április 18.
szerző: SH/MTI

illusztráció
illusztráció

Hétfőtől kötelező a szájat és az orrot takaró maszk viselése Németország szászországi tartományában a tömegközlekedési járműveken, és a boltokban a koronavírus-járvány miatt.

Nem szükséges drága orvosi maszk, egy egyszerű sál vagy kendő is megfelel – kommentálta a tartományi kormányfő, Michael Kretschmer. Szászország az első német tartomány, ahol ilyen szabályt hoztak.

Németország túl van a járvány csúcspontján, így hétfőtől fokozatosan visszavonják a járvány miatt bevezetett korlátozásokat, a társas távolságtartás szabályát viszont egyelőre megtartják. Bajorországban például egyelőre csak a barkácsáruházak, a kertáruházak és a kertészetek nyithatnak meg, az egyéb – 800 négyzetméternél kisebb – üzletek pedig egy héttel később.

Brandenburgban viszont a kiskereskedelem mellett a kulturális intézményrendszerre, a politikára és a vallásra is kiterjed a lazítások első köre, így a távolságtartást biztosítása mellett a jövő héten a múzeumok is megnyithatnak, a szabad ég alatt legfeljebb 20 fős demonstrációt lehet tartani, és ugyancsak 20 résztvevővel keresztelőket és gyászünnepségeket, temetéseket is lehet rendezni.