2019. március 27, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Egy üveg vízzel vette el a tűzoltók munkáját


2018. április 10.
szerző: SH/OKF

asvanyviz

Füstölgő kukához riasztották tegnap a pécsi tűzoltókat egy belvárosi buszmegállóba. Mielőtt még a helyszínre érkeztek volna, egy járókelő nemes egyszerűséggel egy üveg vízzel eloltotta a tüzet.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az esetre mutatva szeretné felhívni a figyelmet az állampolgári lélekjelenlét fontosságára, hiszen egy kisebb tűz észlelésénél az első percekben elegendő lehet akár egy pohár, vagy egy üveg vízzel megszüntetni az égést, viszont minél később reagálunk ilyen helyzetekben, a lángok továbbterjedésével és az idő múlásával egyre több vízre és egyre nagyobb erőforrásra lesz szükség a tűz megfékezéséhez.

Egy tűzeset vagy baleset során mindenkinek a tőle elvárható mértékben kell segítséget nyújtania. Nem vagyunk egyformán képzettek, nem rendelkezünk azonos testi és mentális edzettséggel, nem egyformák a segítségnyújtási képességeink. Más segítségnyújtás várható el egy szabadnapos tűzoltótól és egy olyan embertől, aki nem, vagy csak alapszinten rendelkezik tűzvédelmi ismeretekkel. Nem várható el az önfeláldozás, a testi épség kockáztatása és a hősies magatartás senkitől, akinek ez nem a hivatása. De azokban az esetekben, amikor lehetőségeink megengedik a segítségnyújtást, a tőlünk elvárható mértékben kell annak eleget tennünk.

Van, akitől csak a tűzeset bejelentése várható el, azaz hogy felhívja a 112-es segélyhívó számot és bejelentse az esetet, azonban egy talpraesett, jó erőben lévő fiatal saját testi épségét nem kockáztatva beavatkozni is képes, mint ahogy tette ezt az a középkorú férfi, aki a tettek mezejére lépett és eloltotta a kukában keletkező tüzet.