2020. április 10, péntek

Egyre nő a fertőzöttek száma Magyarországon


Itthon - 2020. március 22.
szerző: SH

Házi karanténra figyelmeztető tábla. Fotó: Varga György, MTI
Házi karanténra figyelmeztető tábla. Fotó: Varga György, MTI

Vasárnapra 131 főre emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az ellentmondó adatokat is közlő kormányzati összegzés szerint jelenleg az érintettek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 117 magyar állampolgár.

A kormányzati közlés egyszerre jelenti, hogy 115 személy van karanténban, és azt is, hogy Magyarországon nincs karantén.

Leszögezik azt is, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

Nem változtattak viszont a protokollon, miszerint a házi karanténban lévő személyekkel együtt élőkre, családtagjaira nem vonatkozik a kijárási korlátozás. A sajtótájékoztatók nyilvánosságát több felvetődő kérdést követően megszüntették, csak közléseket tesznek közzé és megválogatott, előre küldött kérdésekre válaszolnak.

Mint munkacsoport törzsfőnöke jelezte, egyelőre nem indokolt kijárási tilalom bevezetése. Ugyanakkor Orbán Viktor a karanténját idő előtt elhagyó belügyminiszterrel jelent meg a legutóbbi tanácskozáson, mely zárt ajtók mögött zajlott.