2032. május 22, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Egyre védhetetlenebb Orbán szövetségesének bújtatása


Nagyvilág - 2018. november 16.
szerző: SH

szogesdrot-alak

Zoran Zaev macedón miniszterelnök jelezte, elvárják, hogy Magyarország adja ki az itt rejtegetett, nemzetközi elfogatóparancs szerint keresett Nikola Gruevszki volt kormányfőt.

Zaev megerősítette, hogy Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül szökött Magyarországra és bejelentette, hogy a macedón belügyminisztérium nyilvánosságra fogja hozni, kinek a segítségével és hogyan zajlott le az akció.

Zoran Zaev szerint a titkosszolgálatoknak már négy hete tudomása van az akcióról, és elvárja, hogy Magyarország a nemzetközi szabályoknak megfelelően adja ki a bűnözőt, már kezdeményezte a volt politikus kiadatását.

Nikola Gruevszki 2006-tól tíz éven át volt Macedónia miniszterelnöke, a héten azért vonták be útlevelét és adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem vonult be a börtönbe kétéves jogerős büntetését letölteni, amit hivatali visszaélés miatt kapott.

A magyar kormány később elismerte, hogy az elítélt itt bújkál és menedékjogot kért, azóta pedig az is kiderült, hogy Albániát gyalog hagyta el, Montengróig pedig a magyar követség autójával közlekedett.

Kormánypárti lakájsajtó eközben már arról ír, hogy a köztörvényes bűnöző Gyurcsányról tud titkokat, de korábban már azt is közölték, hogy Orbán egykori szövetségesét – aki ősszel hazajában is stop soros mozgalmat indított az ottani civilek ellen – Soros György üldözi.