2020. április 7, kedd

Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új mentőhelikopterek


Itthon - 2019. március 26.
szerző: SH

mentohelikopter-var

Olyan új helikoptereket állítanak áprilistól szolgálatba Magyarországon, amelyek éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek. Az EC135P2+ típusú gépek a 2006 óta osztrákoktól bérelt EC135T2  helikoptereket váltják fel, az első három darabból pedig egy Pogányba kerül.

A gépeket kormány 13 milliárd forintért vásárolta: a légimentési képesség fejlesztését a rendőrségre bízta, a beszerzésért pedig a belügyminiszter tárcája a felelős. Azt még nem közölték, hol állnak szolgálatba az első darabok, így arra sem tudtak választ még adni, az első körben érkező három gépből a pogányi légibázis fog-e kapni.

Mint Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője lapunkkal közölte, a légimentők jelenleg hét bázison hét mentőhelikoptert működtetnek – Budaörsön, Miskolcon, Debrecenben, Szenteses, Pécsen, Sármelléken és Balatonfüreden, és évente mintegy kétezer-ötszáz alkalommal vetik be őket. Az eddig használt EC135 típusú helikopterek osztrák tulajdonban voltak és a magyar mentőszolgálat bérleti szerződés keretében használhatta azokat úgy, hogy tartalék helikopter hazánkban nem állt rendelkezésre, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadónak kellett biztosítania. A 9 darab, kormányzati forrásból beszerzett Eurocopter 135P2+ típusú gép már magyar tulajdonban fog működni, felszereltségük pedig felülmúlja a korábbiakét. 2019. december 31-ig valamennyi új mentőhelikopter megérkezik. Szolgálatba állításuk folyamatosan, a szükséges műszaki és egyéb teendők elvégzése után fog megtörténni.

A gépek egészségügyi felszerelése szintén előrelépést jelent, hiszen az a legmodernebb mentéstechnikai eszközöket, lélegeztető- és újraélesztő berendezéseket, illetve ultrahangot is tartalmazza. A helikopterek fejlettebb radar- és navigációs berendezésekkel, robotpilótával, valamint éjjellátó képességgel is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a műszerezettségnek köszönhetően megvalósulhat a közeljövőben az éjszakai légimentés is. A gépek alkalmasak lesznek kötéltechnikai mentésre is, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légimentést.

A fejlesztés révén a jövőben kilenc mentőhelikopter áll a mentők rendelkezésére, így a tervezett karbantartások, vagy egy esetleges műszaki hiba sem okoz átmeneti leállást a mentési tevékenységben, vagyis fejlődhet a légimentés rendelkezésre állása és területi lefedettsége is.