2020. július 8, szerda

Electrolux: a minisztérium figyel, a kormányhivatal vizsgálódik


Gazdaság - 2019. szeptember 11.
szerző: SH/MTI

electroluxcub

A Pénzügyminisztérium (PM) fokozott figyelemmel kíséri az Electrolux jászberényi üzemében dolgozók sorsát, az elbocsátással érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedését – közölte a szaktárca.

A Kormányhivatal vizsgálatot indított, hogy a cég a csoportos létszámleépítésre vonatkozó jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett-e.

Az Electrolux mintegy nyolcszáz embert bocsát el Jászberényben, erről kedden tájékoztatták az érintetteket. A porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét ugyanis a versenyképesség fokozása érdekében Jászberényből külső partnerekhez szervezi át a cég, az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor. Az Electrolux Group kedden bejelentette azt is, hogy nyíregyházi hűtőgépgyárában csaknem 100 millió eurós befektetést tervez 2020 és 2023 között.

Az érintettek mihamarabbi munkába állása érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben – írja a tárca. A hivatal kitér rá, szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerőpiaci programokba való bevonással is segíti az érintetteket. Mint megjegyzik, csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 5 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztus végi adatai szerint.