2020. június 5, péntek

Elfogadták az atomegyezmény felfüggesztéséről szóló javaslatot


Nagyvilág - 2019. június 19.
szerző: SH

allamiduma

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma megszavazta Oroszország atomegyezményből való kilépését. Az európai szárazföldi telepítésű közepes hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést (INF) egy törvényben mondták fel.

A javaslatot a Föderációs Tanács elfogadása után Putyinnak kell aláírnia, aki a teljes folyamatot bármikor szabályozhatja – megsemmisítheti vagy módosíthatja a törvényt.

Az 1987-ben Egyesült Államok és Szovjetunió között létrejött megállapodás a hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítése mellett azok gyártásáról, teszteléséről és birtoklásáról is szólt.

Trump februárban jelezte, hogy felfüggeszti az egyezményt, másnap Putyin tette ugyanezt. Washington és Moszkva egymást vádolják az abban foglaltak megsértéséért. Az Egyesült Államok azóta robotrepülőket kezdett telepíteni Lengyelországba, amire Oroszország is fenyegető üzeneteket küldött, a feszültség azóta is egyre nő a két nagyhatalom között.