2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Elfogadták Siklós ez évi költségvetését


2016. február 11.
szerző: SH

testület1

Egyöntetű szavazással fogadta el csütörtöki ülésén Siklós képviselő-testülete a város 2016. évi költségvetését. Az ülésen kiemelték, hogy a magasabb egyesületi és szociális támogatások mellett mintegy 1,8 milliárd forintnyi fejlesztéshez szükséges önerő is rendelkezésre áll.

Az önkormányzat közel 20 milliós állami támogatástól esik el azáltal, hogy 10 ezer fő alá csökkent Siklós lakosságszáma – ismertette Bacsa Levente, hozzátéve: a 2016-os év költségvetésének bevételi oldalán ezzel szemben a megemelt kommunális adók jelentkeznek forrásként.

Pályázati források egyelőre nem állnak rendelkezésre, így kiadási oldalon összesen 331 millió forintnyi önerős beruházás és fejlesztés jelenik meg – ismertette a Pénzügyi és Városüzemeltetési Osztály vezetője, részletezve: az utak és járdák felújítása ebből közel 100 millió forintos részt képvisel. Része az ipari park bővítésére – területvásárlásra és tervezésre – kijelölt 60 millió forint. Az osztályvezető rámutatott, hogy a keret tartalmazza a városgondnokság ideiglenes telephelyéről való végleges ingatlanba költöztetését is valamint a máriagyűdi idősek otthona tetőszerkezetének felújítását – ez utóbbi 21 millióval van jelen a költségvetésben.

Bacsa Levente elmondta: a 331 millió forinton túl a szakfeladatok, karbantartások és kisjavítások között a temető karbantartására, a hegyi utak felújítására is elkülönítettek kisebb összegeket, de tervek között szerepel az óvoda szigetelése is.

Siklós közel két évtized után most került abba a helyzetbe, hogy a remélhetőleg hamarosan meginduló országos pályázati dömping mellett saját forrásból bír ekkora mértékű fejlesztéseket megvalósítani – mutatott rá dr. Marenics János az önerős beruházások keretére. Siklós polgármestere a testületi és bizottsági tagok munkáját elismerve megjegyezte, hogy a költségvetés egyetlen önkormányzati dolgozó elbocsátásával sem számol.

Ifj. Szalai Ottó képviselő a sajáterős fejlesztéseket üdvözölve kiemelte, hogy ebben nincs benne a sportcentrum felújítása. Mint mondta, a legfontosabbnak az ipari parkra szánt 60 millió forintot tartja annak gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő vonatkozása miatt. Megjegyezte, a városgondnokság költségvetésben is megjelenő eszközbeszerzésének köszönhetően a jövőben elkerülhetőek lesznek az olyan helyzetek, mint amikor az ősszel a lomb eltakarítása húzódott el a teherautók meghibásodása miatt.

Jó döntésnek látszik, hogy a Klik-től visszavettük az iskolák működtetését, hiszen a 23 millió forint bevétel mellett 85 millió forint kiadást jelez a költségvetés – fogalmazott a független képviselő. Kiemelte: a szociális otthon tetőszerkezetének javítására 21, míg a máriagyűdi városrész út- és járdafelújításaira összesen 22 millió forint van elkülönítve. Örömét fejezte ki abban is, hogy az összesen 151 millió forintos tartalék keretben – mely egyebek mellett a kiírásra kerülő pályázatok önerejét biztosítja – szerepel a városrész közlekedését biztonságosabbá tevő körforgalom kiépítésének terve valamint a Közösségi ház működése és eszközbeszerzése valamint az önkormányzati busz üzemeltetése is.

Felhalmozási kiadásról van szó, ami azt jelenti, hogy nem működésre éljük fel ezt a 331 millió forintot – hangsúlyozta Balázs Csaba. A tartalék keretre mutatva elmondta, hogy Siklós közel 1,8 milliárd forintnyi kész projektanyaggal és az azokhoz szükséges rendelkezésre álló önrésszel várja, hogy kiírják a megvalósításukra mutató pályázatokat.

A civil, elsősorban a kulturális egyesületek számára tavaly egymillió forint értékben tudtunk pályázatot kiírni, idén hárommillió van elkülönítve - mondta Siklós alpolgármestere.

Mojzes Tamás biztosnak nevezte, de ugyanakkor offenzívként jellemezte a város költségvetését, hiszen – mint fogalmazott – benne vannak azok a tartalékok, melyek lehetővé teszik, hogy fejlesztések valósuljanak meg a városban. Értékelésében is kitűnt a sport- és kulturális egyesületek számára juttatott, tavalyihoz képest háromszoros keret valamint az ipari park szerepe. Abba az irányba tettünk fontos lépéseket, mely mindenképp fontos a város jövőjét nézve – fogalmazott.

A fideszes képviselő a tavalyi kormányzati támogatás, az Önhiki mellett kiemelte a város adósságkonszolidációját, mely mint mondta, most kezdi éreztetni hatását. A Klik gazdasági ítéletének vonatkozásában – Szalai képviselő szavaira reagálva – óvatosságra intett: kicsit várnék, nehogy olyan költségekkel találkozzunk, melyek megnehezítik ezt, viszont valóban úgy tűnik, hogy jó döntés volt.

Siklós Város Önkormányzata 245 fős létszámkeretével az egyik legnagyobb munkáltató a városban. A képviselő-testület minden törekvése az ipari parkkal kapcsolatban az, hogy további munkahelyeket létesítsünk – mondta Virág László, hangsúlyozva, hogy hozzáállásukkal ezt a város lakosainak is segíteniük kell. A képviselő kiemelkedőnek nevezte a sportegyesületek számára nyújtott 10 milliós forintos támogatást és a sportközpont építéséhez külön biztosított, fenti keretben nem nevesített majd’ 67 millió forintos önerőt.

Dr. Marenics János lapunknak elmondta: az ide évben a szociális juttatásokhoz szükséges összegek is biztosítottak. A tervezet egyéb szempontrendszeréről, céljairól hamarosan a polgármesterrel készült riportunkban számolunk be.