2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Elfogadták a jelentést, Magyarország veszélyt jelent az EU-ra


Nagyvilág - 2018. szeptember 12.
szerző: SH

euroapiparlamentstrasbourg

Az európai képviselők; az unió valamennyi pártjának több mint kétharmada elfogadta azt a jelentést, mely szerint Magyarország veszélyezteti az európai értékeket. Szerdán arról szavaztak, hogy az ország ellen induljon eljárás.

A kormány a migránsok elleni intézkedésekkel magyarázza a Sargentini-jelentés körül kialakult vitát, de az valójában sok egyéb mellett a demokrácia, az ítélkezés függetlensége, a szólás- és sajtószabadság valamint a választási és az alkotmányos rendszer csorbáját felsorolva marasztalja el az országot.

A jelentésben foglaltak vizsgálata már évekkel a 2015-ös menekültválság előtt, 2012 februárjában elkezdődött, amikor az Európai Parlament (EP) határozatot hozott arról, hogy ki kell vizsgálni a magyar demokrácia állapotát. Erről 2013-ban már hasonló témájú, az EP által elfogadott jelentés született, arról Tavares-jelentésként beszélnek.

Sargentini és a neki jelentő bizottságok, valamint olyan szervezetek, mint az ENSZ vagy EBESZ azt vizsgálták, valóban rendszerszintűek-e a már akkor feltárt problémák. Sargentini az április 8-i választás után mutatta be a dokumentumot, hogy az ne legyen befolyással a kampányra.

A mindössze ötoldalas jelentést az Európai Parlament hivatalos oldalán itt olvashatja magyarul.

Korábban hasonló eljárást csak Lengyelországgal szemben indítottak: őket nem az EP, hanem az Európai Bizottság marasztalta el, elsősorban a bíróságok politikai kontrollja miatt.