3729. december 11, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Elfogadták, de durván nekimentek a kvótarendszer elutasításának


2016. február 13.
szerző: KT

Az első menekültek a beremendi határátkelőn 2015 szeptemberében. Fotó: Kacsúr Tamás, 7800
Az első menekültek a beremendi határátkelőn 2015 szeptemberében. Fotó: Kacsúr Tamás, 7800

Nem annyira a kvóta, mint a pártpolitikai propaganda elutasítása volt a téma a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, melyen Mojzes Tamás a betelepülési kvóta elutasításához való csatlakozást terjesztette elő.

Mint mondta, pártállástól függetlenül városi és nemzeti ügyként tartja fontosnak a betelepítési kvóta elutasítását. Megjegyezte, sok önkormányzat hasonló javaslattal élt. A jogtalan és értelmetlen, növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. Veszélyezteti a kultúránkat és mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan veszélyt jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kicsit értetlenül állok, úgy érzem, ez márpedig egy pártpolitikai kampány – fogalmazott Zádori Tivadar. Az MSZP-DK-Együtt-es képviselő rámutatott: ennyi erővel a pedagógusok, a köztisztviselők és egészségügyi dolgozók törekvéseiről is szavazni lehetne. Nem ide való, nem az önkormányzat feladata megoldani ezeknek az embereknek a dolgát országos szinten – mondta.

Mojzes Tamás válaszában leszögezte, hogy a pártpolitikát említő reakcióval szemben ő kormányzati tényezőként tartja számon a problémát. Az előterjesztéssel kapcsolatban úgy véli, igenis az önkormányzatok feladata, hogy felhívja a kvóta elutasításának fontosságára az ország vezetésének figyelmét. Kiemelte, hogy Siklós a határ közelsége miatt különösen érintett a témában.

Ifj. Szalai Ottó pártutasítás végrehajtásának nevezte az előterjesztést, mely – mint kiemelte – a képviselőtől független. Jelezte, szívesen csatlakozott Áder János globális felmelegedés elleni harcához, sajnálatát fejezve ki, hogy képviselőtársa nem hozta a testület elé. Az illegális bevándorlást épp az a Magyar Állam támogatta, amely kétszázezer embert mindenféle regisztráció nélkül átszállított a horvát határról az osztrák határra – fogalmazott. A független képviselő Ferenc pápa szavaira utalva jelezte, számára elfogadhatatlan a kvóta elutasítása.

Vida Dezső is egyetértett a pártpolitikai indíttatással, jelezve, ettől függetlenül teljesen elutasítják a kvótát. Nem akarjuk, hogy mások döntsenek arról, kik telepedjenek le nálunk, kiknek az ellátásáról gondoskodjunk – fogalmazott. Jelezte, pártja, a Jobbik hajlandó támogatni egy új terrorizmus visszaszorítása érdekében alkotott különleges jogrendet, de nem bármi áron. Úgy vélik, egy, az országunkra kiszabott kvóta a későbbiekben csakis nőhet. A háborús menekülteket igenis el kell látni, de a jelenlegi bevándorlóknak nagy része migránsként, betelepülőként akar részesülni a jóból Európában.

Balázs Csaba független alpolgármester megjegyezte: magánemberként – féltve a Kárpát-medence magyarságának kultúráját – nem ért egyet a betelepítési kvótával, de tudomásul kell venni a közelmúlt politikai változásait és a ma is folyamatban lévő világpolitikai átrendeződéseket és tudomásul kell venni, hogy – amint évszázadokon át törekedtünk rá – most egy nyugat-európai közösséghez tartozunk, melyet úgy hívnak, hogy Európai Unió. Ahhoz, hogy adtak nekünk jogokat, kötelezettségek is társulnak – szögezte le. Mint mondta, szívesen látna aláírásgyűjtést a vasárnapi boltbezárásról, a Budapest dominanciáját előrevetítő olimpia rendezéséről, de az egészségügyi alapellátásról is.

Van-e jogunk az Európai Unió által eldöntött kvótarendszert meghiúsítani – vetette fel a kérdést dr. Marenics János. Megjegyezte, ha EU-s szinten eldől a kvóták kérdése, végre kell hajtani, ellenkező esetben kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Siklós független polgármestere arra is rámutatott, hogy mindenkit kötelez a Genfi konvenció – mely kimondja, hogy a háborús övezetből érkező menekült számára humanitárius segítséget kell nyújtani.

1956-ban befogadták a magyarokat. Kanadába, Angliába, az Egyesült Államokba és Ausztráliába is komoly magyar közösségeket fogadtak be, mert háborús menekültnek tekintették őket. Nehéz vita ez, de a kormányzat érdekében támogatni fogom - mondta a jogász.

A genfi konvenciókban foglaltak szerint a háborús áldozatok megsegítése minden józanul gondolkodó ember tudata és kötelessége – mondta Virág László. A fideszes képviselő problémaként jelezte, hogy ezzel sokak visszaélnek.

 

A döntés mégis független maradt

A napirendi vita az elmúlt másfél év legtöbb pártpolitikáját emlegette fel. Tárgyalását fentiek szerint elsődleges érveik és nem a politikai nézetük érdeke szerint zárták a városvezetők. A szavazás eredményeként Siklós Város Képviselő-testülete támogatta a kvóta elutasítását, Zádori Tivadar és Szalai Ottó ellenszavazata és Reitz Emilné tartózkodása mellett.