2020. június 1, hétfő

Elfogták a WikiLeaks társalapítóját


Nagyvilág - 2019. április 12.
szerző: SH

assange

Miután az ecuadori nagykövetség kiadta, Londonban őrizetbe vették a WikiLeaks társalapítóját, Julian Assange-t. A brit rendőrség azért állította elő, mert korábban nem jelent meg egy tárgyaláson, de valószínűleg az amerikai kiadatási kérelemnek is köze van az elfogásához.

Assange hét évvel korábban azért kért menedékjogot, mert el akarta kerülni kiadatását Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolták.

Julian Assange agresszív és udvariatlan viselkedése, a vele szövetséges szervezet Ecuadorral szembeni ellenséges és fenyegető kinyilatkoztatásai és különösen a nemzetközi szerződések megszegése olyan szintre jutott, hogy lehetetlenné vált menedékjogának fenntartása - indokolta a menedékjog visszavonását Lenin Moreno, Ecuador elnöke.

Amerikában az iraki háborúval kapcsolatos titkos dokumentumok nyilvánosságra hozása miatt akarják bíróság elé állítani az összesen 700 ezer oldalnyi titkosított információt közzétevő újságírót. A britek ígéretet tettek arra, hogy nem adják ki olyan országnak, ahol halálbüntetés van érvényben.

Edward Snowden – az oldal másik alapítója, aki most Oroszországban bujkál – a Twitteren a sajtószabadság sötét pillanatának nevezte az elfogást, miután Obamáék a portál tevékenységét újságírói munkának minősítették és nem indítottak ellene eljárást.