2020. április 9, csütörtök

Elindították a hetes cikkelyt Lengyelország ellen


Nagyvilág - 2017. november 16.
szerző: HH

brusszel-ep

Az Európai Parlament (EP) elindította a hetes cikkely szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt. Az Európai Bizottság szerint a nyáron átalakított igazságszolgáltatás aláássa az ország jogállamiságát.

A nagy többséggel elfogadott eljárásban először az alapjogi bizottságnak kell jelentés készítenie a lengyel helyzetről. Beata Szydlo lengyel kormányfő felháborítónak nevezte a szavazás eredményét.

Az eljárás végén Varsó szavazati joga is felfüggeszthető, ám ehhez valamennyi résztvevő egyetértésére van szükség. Magyarország ezzel kapcsolatban előre jelezte: megvétózná a kezdeményezést. A magyarok nem az ősi barátság miatt teszik ezt: hasonlót várnak el az országtól egy őket fenyegető eljárás során is.

A megállapítás szerint az utóbbi időben számos területen gyors jogalkotási fejleményekre került sor megfelelő konzultáció és alkotmányossági felülvizsgálat nélkül, például az állami média, a büntetőjog, a rendőrségre és a civil szervezetekre vonatkozó törvények, a menedékjog és a nők jogai terén, melyek felveti a fékek és ellensúlyok, illetve az alapvető emberi jogok szisztematikus ellehetetlenítésének kockázatát.