2020. január 21, kedd

Elítélték – másfél évet kapott Siklósnagyfalu polgármestere


Baranya - 2019. szeptember 30.
szerző: SH

koszticssiklosnagyfalupolgarmester

Az alsósok iskolájának elcsalása, a Start program és megannyi valótlan számla is szárad Kosztics József lelkén, aki hétfőn másfél évet kapott. Ügyvédje felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A Pécsi Járásbíróság hétfőn kihirdetett ítéletével költségvetési csalás bűntettében, kétrendbeli sikkasztás bűntettében, folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértése bűntettében és kétrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében bűnösnek mondta ki Kosztics Józsefet. Siklósnagyfalu polgármesterével szemben 5 millió forint vagyonelkobzást is elrendeltek.

Az ügyben szereplő M. Z. másodrendű, M. J. harmadrendű és Cs. J. negyedrendű vádlottakat költségvetési csalás bűntettében, mint bűnsegédeket és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, mint bűnsegédeket, a másodrendű vádlottat további, bűnsegédként elkövetett kétrendbeli sikkasztás bűntettében szintén bűnösnek mondták ki.

A polgármestert 1 év 6 hónap, a másodrendű vádlottat 1 év, a harmadrendű vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre is ítélték. A bíróság a másodrendű vádlott vonatkozásában a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, míg az elsőrendű és harmadrendű vádlottak a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

Kosztics József 2011 óta Siklósnagyfalu polgármestere. A község önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011. évben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt utólagosan hozták létre valótlan tartalmú számlák létrehozására. A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkát végeztek. Kosztics ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek. Ezen számlák azonban valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat már korábban, más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

A Kosztics József ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a Kosztics mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól mely vonatkozásában a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, mely munkákat azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

Kosztics József által elkövetett bűncselekményekben a vádlott-társak bűnsegédként vettek részt. Az ítélet ellen az ügyész a polgármester és harmadrendű vádlottak vonatkozásában jelentett be fellebbezést a büntetés súlyosítása miatt, mint kiderül, hosszabb szabadságvesztést szeretne. A másodrendű és negyedrendű vádlottak vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet.

Az ítélethirdetésen Kosztics József és a negyedrendű vádlott nem volt jelen, a védőik fellebbezést jelentettek be. Szintén fellebbezett a harmadrendű vádlott, míg a másodrendű ítélete jogerős.