2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Élj, mint egy busman – tanácsok a komfortérzet csökkentéséhez


Tudomány - 2017. április 21.
szerző: SH

energiaosztaly

Abban az országban, ahol kilóra adóztatják a napelemet, törvény kötelezi a Nemzeti Energetikai Hálózatot, hogy ingyenes tanácsadást nyújtson. A szervezet rendkívül hasznos tanácsokat közöl a fogyasztóval, még azt is elárulják, milyen hőmérsékletben érezzük jól magunkat és miként szoríthatjuk egy busman szintjére komfortérzetünket. Mutatjuk.

Energiatakarékos tippek sorát célszerű a fűtéssel kezdeni, így hát korszerűsítsük fűtésrendszerünket. Szereljünk fel minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.

Figyeljünk a karbantartásra! A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson, és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.

Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20–22°C, a gyerekszobában, dolgozószobában 20°C, a hálószobában 18°C, a fürdőszobában 22-23°C. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról is a kellemes hőérzet érdekében.

Használjuk a nap energiáját!
Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát. Szellőztessünk hatékonyan! Szellőztetéskor tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amely felfűtése több energiát igényel.

Ne csöpögjön a csap! Egy csöpögő csap naponta több liternyi vízveszteséget okozhat, ezért fontos, hogy használat után jól zárja el a csapokat, illetve javíttassa meg, amelyik elromlott.

Fürdőkád helyett zuhanyzás! A takarékos zuhanyzáshoz lényegesen kevesebb víz elegendő, mintha teleengedett kádban fürödne.

Használjon kevesebb folyóvizet! Mosogatás, fogmosás vagy zuhanyzás közben csak akkor nyissa meg a vízcsapot, ha tényleg szüksége van a vízre. Mosogatásnál is csak az öblítéshez használjon folyóvizet. WC-öblítéshez célszerű víztakarékos tartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszerelni, ami lehetővé teszi a vízmennyiség szabályozását.

Csak annyi vizet forraljon a vízforralóban, amennyire szüksége van, hiszen több víz felforralásához, több villamos energia is szükséges, a megmaradt vizet ritkán használjuk fel újra.

Főzzön energiatakarékosan!
Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már végzett az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra – a helység melegítésére viszont ne használja! Villanytűzhelyen csak síkfenekű edényben főzzön, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt. Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén.

Használja tudatosan konyhai eszközeit! Ha kisebb mennyiségű vízre van szüksége, inkább használjon vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző.

Ügyeljen a sütő tisztaságára!
Sütés előtt vegye ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizze, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsa tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.

Vasaljon energiatudatosan! Ha szárítót használ és hamarabb veszi ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel. Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljon, és válogassa ki az azonos hőfokigényű ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot azonban lehetőség szerint ne használjon.

A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1°C-os emelkedése 5%kal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7°C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig -18°C. Így használja a mosogatógépet!

A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.

Megéri az energiatakarékos gép. Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.

Felejtse el a stand-by üzemmódot! A készenléti állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket – tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. – tanácsos egy kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.

Cserélje le a hagyományos villanykörtéket! Az energiatakarékos izzók akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár a takarékos égő ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk akár nyolc-tízezer óra is lehet, szemben a hagyományos izzók átlagos ezer órájával.

Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni – ez ugyanis rövidíti az élettartamukat –, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.

Ezek mellett azt is állítják, hogy a konnektorban hagyott telefontöltő észrevétlenül fogyasztja az áramot. Arra nem térnek ki, hogy a megtermelt villamos energiát nem lehet tárolni, igaz, a környezetvédelemre sem hivatkoznak egylapos kézikönyvükben.