2018. szeptember 23, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Eljött, amitől féltek: Kína betiltotta a virtuális devizát


2017. szeptember 16.
szerző: SH

bitcoin

A kínai jegybank szeptember elején illegálisnak minősítette a kriptodevizával, mint például a Bitcion-nal való tőkegyűjtést. A hatóságok arra utasították a pekingi székhelyű tőzsdéket, hogy állítsák le a kriptodevizával való kereskedést.

A tőzsdéknek szeptember 20-ig kell jelezniük, miként kívánják megoldani a befektetők kockázatmentes kiszállását a virtuális devizák kereskedéséből. A legnépszerűbb digitális tőzsde, a sanghaji székhelyű BTCC China már be is bejelentette, hogy szeptember végével leállítja a kereskedést a virtuális devizákkal.

A virtuális pénzt elsősorban számítástechnikai kapacitás rendelkezésre bocsátásával, úgynevezett bányászattal termelik. Az egyik legnépszerűbb, a Bitcoin árfolyama 4000 amerikai dollár körül van, ám termeléséhez hihetetlen méretű kapacitások kellenek: Kínában gyárakban, ipari területeken beállított több tízezres géppark bányássza, ami gyakran az évszakok változásait követve költözik az olcsóbb áramvételezési lehetőséggel bíró területekre.

Hazánkban nem éri meg a termelés: a villanyszámla magasabb lenne, mint a gigabányák által felturbózott árfolyam miatt termelhető érték, nem is beszélve a hardverigényről; a bányászatot a több tíz- vagy százezer forintos videokártyák grafikus processzorai végzik.