2020. július 11, szombat

Elkezdték kiosztani a 33 milliárdnyi, támogatásba fordítható kölcsönt


Gazdaság - 2020. június 3.
szerző: SH

penznovekszik

Megszülettek az első támogatói döntések a több mint 33 milliárd forint keretösszegű, a vállalkozások technológiai megújulását segítő GINOP-os pályázat keretében.

A gazdaságvédelmi akcióterv égisze alatt életre keltett, májusban átcsoportosított fejlesztési források első pályázati felhívására május 29-től adhatták be a vállalkozások a támogatási kérelmeket. A felhívás célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében olyan fejlesztések támogatása, amelyek a munkahelyek védelmét és új munkahelyek létrehozását segítik.

A múlt pénteken megnyitott új, feltételesen visszatérítendő finanszírozású pályázaton az első támogatói döntések alapján hat vállalkozás nyert el közel 200 millió forint fejlesztési forrást. A következő hetekben folyamatosan születnek meg a további döntések, a tervek szerint közel 1500 vállalkozás nyerhet támogatást.

A vállalkozások 5 és 150 millió forint között igényelhetnek támogatást, amelynek maximális mértéke az összes elszámolható költség 70 százaléka. A pályázaton kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint igényelhető. Fontos újdonság, hogy a felhívás új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást alkalmaz, azaz a kezdetben hitelként folyósított fejlesztési forrás támogatássá válik, ha az eredményességmérési kritériumokat teljesíti a pályázó.

A támogatásból egyebek mellett új eszközök, gépek szerezhetők be, de felhasználható automatizált termelés kialakítására, információs technológiák fejlesztésére, ingatlan beruházásra, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztésre, képzésre is – tájékoztatott a pénzügyminiszter.