2020. július 10, péntek

Először ült össze a kulturális kerekasztal


Életmód - 2020. január 29.
szerző: SH

kultkerekasztal

Megtartotta első ülését a kulturális kerekasztal. Ezzel egy olyan műhelymunka vette kezdetét, mellyel Siklós intézményeinek, egyesületeinek közössége a város kultúrájának, életének magasabb szintre emeléséhez járul hozzá, meghatározva egy hosszabb távú stratégiát is.

A két tucat szervezet képviselői Riegl Gábor kezdeményezésére ültek össze. Mint a város polgármestere a szerdai eseményen rámutatott, a közös munka számos ágazatot érint, így az intézmények kapcsolatától az örökségvédelmen vagy épp a kultúra és művészet minőségi közvetítésén át a programkínálat összeállításáig vállaltak szerepet a városhoz valamilyen módon kapcsolódó résztvevők. Nem titkolt céljuk volt, hogy a munka koordinációja egy kézben összpontosuljon, melyre Balázs Csabát, mint önkormányzati tanácsadót kérte fel.

A kulturális kerekasztal feladata, hogy koncepciók mentén egy olyan stratégiai irányt határozzon meg, mely az elmúlt időszakban kissé háttérbe szorult – ismertette a polgármester a művészek, a hagyományőrzők, az épített örökség a minőségi szakmai munkát végző intézmények, valamint a turisztikai szervezetek közös céljaira utalva. Mint Riegl Gábor megjegyezte, az elkészülő szakmai dokumentum kapcsán egyértelművé válik az is, hogy milyen források, intézményi fejlesztések, vagy humán erőforrás igénye merül fel.

Ami működött, meg kell tartani – mondta Balázs Csaba, kiemelve, hogy Siklós kulturális élete mindig színes és pezsgő volt. Emlékeztetett ugyanis, hogy a város 2009-ben kidolgozott kulturális stratégiája 2020-ig határozott meg koncepciókat, a most kezdődött műhelymunka során pedig az fog megfogalmazódni, hogy melyek legyenek a további célok, irányok. Ezt egy dokumentumban fogják lefektetni, mely várhatóan a nyári hónapokra készül el.

Míg a kultúra a közösségépítés, a társadalmi felzárkóztatás és az esélyegyenlőség megteremtésének eszköze is, a kulturális stratégiában megfogalmazott célok csak akkor válnak elérhetővé, ha összhangban vannak a város más fejlesztési stratégiáival – mutatott rá Balázs Csaba. Egy szervesen fejlődő és hosszútávon is fenntartható kultúrát kell teremteni, mely Siklós számára kiemelt jelentőséggel bír. Egy város, aminek jövőképe van, és amelyik fejlődni szeretne nem engedheti meg magának, hogy a kultúrához ne rendeljen forrásokat, mely egyaránt érvényes az anyagi- és a humánerőforrásra is – fogalmazott. Kitért rá, hogy a kulturális közélet mai szereplőinek összefogásával egy olyan stratégia kialakítására van szükség, mely a város történelmi és kulturális örökségével megfelel századunk magyar és egyetemes törekvéseinek.

A főbb stratégiai célokat részletezve kiemelte a város infrastruktúrájának további fejlesztését, az örökségvédelmet, ide sorolta az önálló arculat és kulturális marketingtevékenységet, valamint a kultúraközvetítés korszerűsítését is új technológiák bevonásával. Hangsúlyozta a folyamatos, megkülönböztetésektől mentes, összefogáson alapuló kulturális élet megteremtését és az úgynevezett IT generáció megszólítása mellett a forprofit szféra bevonását is.

A kapcsolódó jogszabályok mellett Balázs Csaba a rendelkezésre álló eszközök közé sorolta sok egyéb mellett a helyi értékek hangsúlyozását, a közművelődési intézmények fejlesztését, a turizmusban rejlő lehetőségek hatékonyabb kihasználását illetve a kulturális alapú gazdaságfejlesztést, de felhívta a figyelmet a pályázati lehetőségekre, az idősek szerepére és az egyedi rendezvények életre keltésére is.

Mojzes Tamás a gyakorlati kérdésekre mutatva megjegyezte, egyfajta profiltisztítást kell végrehajtani, a rendezvénynaptár mellett pedig hiányként jelentkezik a márkaépítés, a szlogenek és a kiemelt rendezvények sora is – mely hiányosságok mind-mind feladatot szabnak a kerekasztal számára. A képviselő-testület minden bizonnyal azon lesz, hogy hozzáadják a szükséges anyagi forrást ahhoz, hogy Siklós szintet tudjon lépni a kulturális kérdésekben – szögezte le az alpolgármester.