2166. február 18, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Emberre is veszélyes betegséget hordozó szúnyogokat találtak Csehországban


2018. június 20.
szerző: SH

szunyogmk8

Az emberekre is veszélyes nyugat-nílusi láz vírusával fertőzött szúnyogokat azonosítottak Csehországban. A betegség ellen egyelőre nem létezik ellenszer, nincs oltóanyag, és a fertőzés az emberek életét is veszélyeztetheti.

A fertőzött szúnyogokat az elmúlt hetekben Dél-Morvaországban azonosították a szakemberek de nem kizárt, hogy már az ország más területein is megtalálhatóak – mondta a brünni regionális higiéniai intézet szakkutatója.

Az életveszélyes vírust az elsősorban a halastavak környékén élő szúnyogfajtához tartozó rovaroknál fedezték fel a kutatók, de ezek a szúnyogok képesek a városi körülményekhez is alkalmazkodni.

A szúnyogcsípés után a fertőzés lappangási ideje két-három hét. A fertőzött ember ezután izom- és ízületi fájdalmakat, fejfájást érez, majd belázasodik. Az emberek többsége ugyan nagyobb probléma nélkül elviseli a fertőzést, de a meggyengült egyének számára a csípés akar halállal is végződhet – mondta Petr Husa, a brünni Fertőző Betegségek Klinikájának főorvosa egy cseh lapnak. A nyugat-nílusi láz vírusát élhetően vándormadarak hozták Afrikából Csehországba.