2020. június 1, hétfő

Emeletes vonatokkal üldözi a MÁV a huszonegyedik századot


Itthon - 2018. november 27.
szerző: SH

Egy ausztriai Flirt KISS. Fotó: Thomas Naas
Egy ausztriai Flirt KISS. Fotó: Thomas Naas

A MÁV-Start 2019 végétől 11 darab emeletes vonatot állít hadrendbe. A nagykapacitású motorvonatok a legforgalmasabb váci és ceglédi vasútvonalakon mennek majd.

A Stadler által gyártott, KISS elnevezésű emeletes jármű első kocsiszekrénye már megérkezett a Dunakeszi Járműjavítóba (DJJ), ahol a betétkocsik összeszerelését végzik.

A beszerzésről tavaly áprilisban írt alá keretmegállapodást a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG aszerint, hogy nyolc éven belül kerülhet sor a vételre. A szerződés összesen 40 vonat megrendelésére, lehívására biztosít lehetőséget 60,55 milliárd forintos keretből. Eddig összesen 11 darabot rendeltek meg. A vonatok első három darabja a fehéroroszországi Minszkben készül, a többi Magyarországon.

A 600 ülőhelyes, emeletes KISS – Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug – motorvonatok engedélyezett sebessége óránként 160 kilométer – közölte a vállalat. Ezek összekapcsolhatóak a szintén Stadler gyártmányú FLIRT vonattal is. A szerelvények elvárásoknak megfelelően utastájékoztató rendszerrel, légkondicionálóval, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint kamerarendszerrel rendelkeznek majd. Az új gépekben talán működni is fognak.