1859. május 22, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Ennyiért esküdhet a vár fokán


Életmód - 2018. november 12.
szerző: SH

hazassagkotes

A környező települések szolgáltatási díjaihoz kötötték a Siklóson házasodók anyakönyvezési költségeit. Mindent egybevéve azok, akik a siklósi vár ormán esküdnének – az egyéb költségeken felül – harmincezer forintot fizetnek az anyakönyvvezetésért.

Siklóson 2011 óta van lehetőség külső helyszínen, akár hivatali munkaidőn kívül is házasodni, a szolgáltatás díjai azóta csak egyszer, 2017-ben változtak. Ezentúl viszont többet kell fizetni a házasodóknak a hivatali vagy a hivatalon kívüli, esetleg munkaidőn túli házasságkötés alkalmával hívott anyakönyvvezető után is – igaz, ezért a pénzért az ország egyik legszebb helyén esküdhet.

Az anyakönyvi díjak korábban a munkaidőn túli, hivatali helyiségen kívül kötött házasság esetén 28.600 forintra rúgtak, ami a mostani emeléssel 30 ezerre nőttek.

A hivatali helyiségben továbbra is díjmentes az anyakönyvvezető igénybevétele, míg munkaidőben hivatali helyiségen kívül 21, munkaidőn kívül hivatali helyiségben 18 ezer forintot kérnek a ceremóniáért.

Mindez úgy jön össze, hogy a gyűrűhúzáskor tartott beszéd, gyertya, homok vagy folyadék ceremónia, szülő köszöntése és egy pezsgő mellett duruzsoló gépi zene 9000, külső helyszín 12 ezer, hivatali időn kívüli anyakönyvi esemény 9 ezer forintos tételt jelent.

 

A várban kedvezmény is van

Annak, aki a történelmi falakon esküdne örök hűséget – mint minden helyszín esetében – további költségei is vannak, amit már a vár határoz meg. A polgári szertartás kedvelt helyszíne a déli, úgynevezett spanyol bástya, melyről a város és a Tenkes-hegy felé nyílik kilátás, míg a templomi eseményre a kápolnában adódik lehetőség.

A vár a két helyért, igény esetén asztalért és székekért valamint hangosításért 2019-ben 70 ezer forint plusz áfát kér. Ebből lejöhet a várkapitány egyik első, helyieket támogató intézkedéseként adott 40 százalék kedvezménye, amit azok a párok vehetnek igénybe, akik közül az egyik fél siklósi.