2020. június 2, kedd

Erősödik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területi jelenléte a Duna mentén


Baranya - 2017. október 26.
szerző: SH

Kolked_20171026_2

A projekt előkészítését követően megkezdődtek a Nemzeti Park Igazgatóság Béda-Karapancsa Tájegységi Irodájának kivitelezési munkálatai. Az Igazgatóság zöldmezős irodaépítési munkája mellett a természetvédelmi őrszolgálat monitoring és hatósági feladatainak ellátásához szükséges eszközállomány korszerűsítésére is sor kerül, mely eszközök elsősorban a terepi munkavégzéshez nyújtanak segítséget.

A projekt megvalósításához biztosított Európai Uniós vissza nem térítendő támogatás összege 203 millió Ft.

A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével című projekt célja az őrszolgálati jelenlét erősítése a Duna-menti területeken, a hatósági ellenőrzések eredményességének javítása az igazgatóság egész területén, valamint a monitoring tevékenységek fejlesztése a projekt célterületein.

A projekt eredményeként mindhárom megfogalmazott cél elérése megvalósulhat.

A projekt keretében felépítésre kerül a Béda-Karapancsa Tájegység őrszolgálati irodája Kölkeden, ahonnan az érintett tájegységen kívül az Igazgatóság Gemenci Tájegysége is könnyebben elérhető lesz. A tervezett két épületben az irodai munkavégzéshez szükséges helyiségeken kívül tárgyaló, pihenő is kialakításra kerül, valamint a hatósági munkához és a vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök tárolására is lehetőség nyílik.

Az őrszolgálat tagjainak hatósági és monitoring célú mobilitását fejlesztendő terepjáró gépjárművek, terepmotorok és kishajók, csónakok beszerzése folyamatban van, az első eszközök átadására várhatóan novemberben sor is kerülhet.

Az őrszolgálat által végzett terepi monitoring tevékenységhez kapcsolódóan többféle eszköz kerül beszerzése. Ide tartoznak a hal-, valamint a madárállomány monitorozásához szükséges felszerelések, valamint a terepi munkavégzést segítő mobil eszközök is, amely révén pontosabb és részletesebb monitoring adatok állnak majd az Igazgatóság rendelkezésére a védett és fokozottan védett területekről.