2018. július 23, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Érzékenyen érintheti Észak-Koreát az új megszorítás


2017. szeptember 13.
szerző: SH/MTI

kimjongun

Észak-Korea szeptember 3-án végrehajtott hidrogénbomba-kísérlete miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) újabb szankciókat szavazott meg a diktatúra ellen.

Az új szankció betiltja az észak-koreai textilexportot, a cseppfolyósított gáz importját, valamint  évi kétmillió hordóban maximalizálja a finomított olajból készült termékek behozatalát, és a jelenlegi szinten maximalizálja a nyersolaj bevitelét az országba. Az Egyesült Államok ennél szélesebb körű és keményebb büntető intézkedéseket javasolt, de Oroszország és Kína támogatásának megszerzéséhez engednie kellett.

2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag hozott meg, hogy megbüntesse az ázsiai kommunista diktatúrát nukleáris programjáért, rakétakísérleteiért és robbantási tesztjeiért. Az eddigi büntető intézkedésekkel nem sikerült Phenjant tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

A most meghozott szankciók érzékenyen érinthetik az országot. A harmadik legfontosabb exportcikke ugyanis – a feketeszén és az ásványi anyagok után – tavaly a textiláru volt, melynek 80 százalékát a kínai piacon értékesítették.

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.