2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Baristakurzus, posztolás, feleségcipelés és egy világhír is szerepelt az angol érettségin


2018. május 10.
szerző: SH/MTI

angolszotar

Közel 65 ezer diák tett írásbeli érettségi vizsgát csütörtökön angol nyelvből – közölte az Oktatási Hivatal. Középszinten 1.165 helyszínen 53.728-an, emelt szinten 132 helyszínen 10.584-en vizsgáztak. Siklóson egy diák jelentkezett emelt szintű vizsgára.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsga szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap az Olvasott szöveg értése, amely 60 perc időtartamú, a második a Nyelvhelyesség feladatsor, amelynek megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő 15 perces szünet után a 30 perces Hallott szöveg értése faladatlap megoldása következik, majd végül az Íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt feladatlapok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészséggel kapcsolatos feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, míg a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

A vizsgán egy baristakurzus szervezőinek írt levél feladata mellett a tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok, akiknek egy olyan hírt – két nőt öt hónap után mentették ki egy vitorlásról – is értelmezniük kell, amely néhány hónapja bejárta a világsajtót – írja az Eduline.hu.

A középszintű angolérettségi nyelvhelyességi feladatsorában a Kolumbusz-napról, a finnek közkedvelt sportágáról, a feleségcipelésről, a Pullmann-féle vasúti kocsikról is kaptak szöveget a diákok. A feladatok sorában egy tizenéveseknek szóló kérdés-válasz oldalon megjelent poszthoz kell kommentet is meg kellett fogalmazni.