2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Ezernyi helyről emelkedik szikrázó, világító mulatság a magasba


2017. december 31.
szerző: SH

tuzijatekok

Valamivel több mint ezren vásárolnak tűzijátékot idén Siklóson – derül ki a legális árusítóhelyek forgalmát tekintve. Legkelendőbb termék a földről felemelkedő, néhány száz forintos pörgettyű.

Színes fényű tűzijáték már 250 forinttól beszerezhető, a legdrágább sorozatlövő pedig 130 ezer forint. Az átlag, nem véletlenszerű vásárló 8-10 ezer forint erejéig hajlandó a pénztárcájába nyúlni – mondták az árusítók. Siklóson egyébként két helyen – a Tesco és a Lidl parkolójában lehet venni pirotechnikai terméket. A két helyszín nem jelent konkurenciát, a megyében ugyanis egyetlen kereskedő sátraival lehet csak találkozni.

A legtöbben 1-2 ezer forint között vásárolnak pirotechnikai terméket: ők a jellemzően kisebb gyerekes családok, akik a földről felemelkedő szikrázó alkalmatosságot részesítik előnyben, ám két környező falu önkormányzata már 130 ezer forintos mintegy 230 lövetű tűzijátékot is beszerzett az újév első pillanataira.

A legtöbben potyáznak – jelzik az árusítók – ami azt jelenti, hogy a szomszéd vagy a falu látványosságát csodálják inkább meg, mint sajátra fizessenek be. Szilveszterkor az úgynevezett hármas kategóriájú pirotechnikai eszközöket 18 órától újév napján reggel 6 óráig lehet használni – emlékeztetnek, hozzátéve, petárdát tilos birtokolni és használni is. Vásárlására már korábban is nyílt lehetőség a 18 éven felüliek számára, ugyanis minden évben négy napon át, december 28-tól 31-ig árusíthatóak.

A legális eszközöket a magyar nyelvű leírásról lehet megismerni, a fel nem használt pirotechnikát pedig elsején lehet leadni az árusító cég telephelyén. Az eladók kiemelik azt is, hogy a fel nem használt tűzijáték veszélyes, nem szabad otthon tárolni, a visszavitt termékekért pedig pénzt már nem adnak, csak díjmentesen átveszik.

Az illegálisan, pult alól árult petárdákkal kapcsolatban a siklósi eladók kiemelik: a kétes származású és minőségű termékek rengeteg veszélyt jelentenek, minden évben komoly sérüléseket okoznak, ezért lehetőleg tartózkodjunk az ilyen beszerzésektől.