2020. december 2, szerda

Ezrek, köztük önkormányzatok úszták meg a büntetést


Régió - 2017. október 20.
szerző: SH

buru-gyorgy

A régióban mintegy 5500-6000 kutyatartót kellett volna szankcionálni a kötelező védőoltás beadatásának elmulasztása miatt, de ettől eltekintettünk – jelentette ki Buru György, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

A kóbor állatok befogását minden önkormányzatnak kötelezővé teszi a jogszabály – mondta a járási főállatorvos azon az ülésen, ahol a siklósi kötelezettségek ellátásának lehetőségét vizsgálta a képviselő-testület. A megoldás nagyon nehéz, de meg kell valósítani – tette hozzá a főállatorvos, jelezve, nem csak a kóbor kutyák, hanem a településekre beszokott rókák is közegészségügyi gondot jelentenek.

Buru György jelezte: a múlt évben Siklós és Sellye járás területén összeírták azon kutyák számát, amelyek esetében elmulasztották beadatni a kötelező, évenként esedékes, veszettség elleni oltást. Ezek száma 5500-6000-re tehető, de eltekintettek a szankcióktól, mert amellett, hogy azokat ennyi emberrel szemben kellett volna alkalmazni a figyelmeztetéstől akár 30.000 forintig terjedő szankciót, de a törvény értelmében önkormányzatokat is büntetni kellett volna a kötelezően ellátandó feladatok – mint a kóbor állatok befogása – teljesítésének elmulasztása miatt.

Ha nem tudnak az önkormányzatok összefogni, nem tudunk vele mit kezdeni – fogalmazott a nem létező sintértelepek üzemeltetésének problémájáról, mellyel kapcsolatban dr. Marenics János, Siklós polgármestere leszögezte: Siklósnak nem lesz több tízmillió forintja egy ilyen telep kialakítására és üzemeltetésére. Buru György rámutatott, a megyében szinte csak Pécsen látják el a feladatot, ám az ottani szervezetet nem engedik szélesebb határok között tevékenykedni.

Siklós képviselő-testülete támogatja a Tenkesalja Állatvédő Egyesület részére használatba adott területén egy gyepmesteri telep koncepciójának, terveinek elkészítését a meglévő épületek és építmények felhasználásával, valamint megvizsgálják a megvalósítás és a fenntartás várható költségeit is. Ezen adatok ismeretében újra tárgyalni fogja a gyepmesteri telep kialakítását és a gyepmesteri szolgálat működtetését.

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az önkormányzatoknak össze kell írniuk illetve ez alapján elektronikus nyilvántartást vezetni a területükön élő kutyákról. Siklóson a regisztrált kutyák száma 1657.